Najnovije vijesti

Sutra polaganje cvijeća na spomenike u gradskom parku i Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana državnosti BiH

23/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Sutra polaganje cvijeća na spomenike u gradskom parku i Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana državnosti BiH
GRADAČAC

Nizom aktivnosti u Gradačcu će biti obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u četvrtak 24.11.2022. godine s početkom u 17.00 sati u gradskom kinu.

Prije Svečane sjednice, u 16:30 sati, obavit će se polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u gradskom parku. Zvanične delegacije i građani Gradačca odat će poštu i položiti cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. kao i šehidima, palim borcima i cvilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

Povodom 79. godišnjice zasjedanja ZAVNOBIH-a i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine čestitku građanima je uputilo Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945. (UABNOR) Gradačac.

Građanke i građani drage nam Bosne i Hercegovine, čestitamo vam 25. novembar – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a NOR-a 1941-1945. godine. Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, navodi se u čestitki UABNOR Gradačac.

Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu imaju historijsko značenje, a jedna od najvažnijih je opredjeljenje da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, je državni praznik i neradni dan u Federaciji BiH, te tog dana državni organi, preduzeća i druga pravne osobe ne rade.

Shodno navedenom, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika. Imajući u vidu navedeno, obavještavamo javnost da je petak 25. novembar 2022. godine, neradni dan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radio Gradačac 

Comments are closed.

YouTube