Najnovije vijesti

Sutra svečanost u povodu završetka izgradnje oko 40 km kanalizacione mreže vrijednosti 6,35 miliona maraka

20/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Sutra svečanost u povodu završetka izgradnje oko 40 km kanalizacione mreže vrijednosti 6,35 miliona maraka
GRADAČAC

Grad Gradačac je u proteklom periodu implementirao jedan od najvećih projekata na području grada Gradačca u novijoj historiji. Radi se o projektu “Vodosnabdijevanje Gradačca” koji se sastoji od 4 komponente, a jedna od njih je proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca.

U okviru II komponente ovog projekta vrijednosti 6.349.003 KM izgrađeno oko 40 km nove kanalizacione mreže finansiranih iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, grantava Švedske Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Češke razvojne agencije, zatim UNDP MEG Projekta, Budžeta Grada Gradačca i viših nivoi vlasti.

Završetak ove faze (II komponente) Projekta “Vodosnabdijevanje Gradačca” biće obilježen prigodnom svečanošću koja će se održati u srijedu, 21.10.2020. godine, na “Banji Ilidža” u Gradačcu.

 

Gostima će ovom prilikom biće prezentovan film o izgrađenoj kanalizacionoj mreži, a najavljeno je obraćanje donatora i gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića.

Nakon svečanosti gosti i donatori će u pratnji domaćina obići lokacije izgrađene kanalizacione mreže.


Grad Gradačac, Češka razvojna agencija, UNDP MEG projekat, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Fond za zaštitu okoliša FBiH realizuju projekat izgradnje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada ukupne vrijednosti oko 6.350.000 KM.

Izgrađena je kanalizacija u naseljima Bagdale, Vida 1, Škorići, Sibovac i Vida 2, te kod Doma zdravlja u Gradačcu vrijednosti preko 3.600.000 KM, od čega je iz budžeta Grada Gradačca sufinansirano preko 1.550.000 KM.

Sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) ranije je završena kanalizacija u Ledenicama Donjim i Ledenicama Gornjim dužine 19,5 km i vrijednosti oko 2.800.000 KM.

 

Planirano je da će se, u okviru kompletnog projekta “Vodosnabdijevanje Gradačca”, do kraja 2022. godine stvoriti uslovi za priključenje novih 3.500 korisnika vodovodne mreže i 1.250 korisnika kanalizacione mreže. Implementacijom projekta ukupno će biti izgrađeno 105 km vodovodne mreže, 40 km kanalizacione mreže te će biti rekonstruisano 40 km vodovodne mreže u urbanom dijelu grada. Od ranije je u funkciji prečistač otpadnih voda.


Radio Gradačac / Grad Gradačac / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube