Najnovije vijesti

Sutra vakcinacija prioritetnih kategorija stanovništva protiv COVID 19

25/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Sutra vakcinacija prioritetnih kategorija stanovništva protiv COVID 19
GRADAČAC

Sutra (26. maja) će se u prostorijama Doma zdravlja Gradačac nastaviti vakcinacija građana protiv COVID 19. Kako saznajemo u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja radi se o 120 Pfizer vakcina kojima će se vakcinisati prioritetne kategorije stanovništva. Radi se o osobama preko 75 godina starosti, hrončnim bolesnicima i osobama sa težim oboljenjima.

Među njima su dijalizni pacijenti i osobe sa 100% invaliditetom za koje su predviđene 22 vakcine, pet za dijalizne pacijente koji se dijaliziraju u Odžaku i sedam za osobe koje se dijaliziraju u Gračanici. Dijalizni pacijenti će se vakcinisati 24 sata nakon obavljene dijalize po smjernicaa za dijalizne bolesnike. 

Porodični ljekari za prioritetne kategorije imaju pet vakcina za pacijente koji su već na planiranom spisku za vakcinaciju. Vakcinacija će se obaviti u vremenu od 8 do 15 sati u prostorijama bivše COVID ambulante u Domu zdravlja a prema ranije utvrđenom rasporedu dolazaka pacijenata iz timova porodične medicine.

Zdravstveni nadzor nad pacijentima nakon aplikacije vakcine u trajanju od 15 minuta obavit će ljekar iz Službe hitne medicinske pomoći.

Kako je za Radio Gradačac istakla nosilac Operativnog tima i koordinatorica za vakcinaciju  dr. Fatima Ibranović Hadžimehić, specijalista epidemiologije, iduće sedmice u Tuzlanski kanton dolazi veći kontingent Pfizer vakcina te će se nastaviti masovna vakcinacija građana u konferencijskoj Sali sportske dvorane Skenderija. Porodični timovi će blagovremeno obavijestiti građane o terminima dolaska na vakcinaciju.

Radio Gradačac / HES Doma zdravlja Gradačac

Comments are closed.

YouTube