Najnovije vijesti

Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana državnosti BiH

24/11/2018 | objavio Radio Gradačac
Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana državnosti BiH
FOTO/VIDEO

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je obilježen u Gradačcu odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941-1945. godine i centralnom spomen obilježju šehidima, palim borcima i cvilnim žrtvama rata 1992-1995. godine.

Na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gradačac prigodnim programom je istaknuta važanost 25. novembra 1943. godine i obilježavanja 75. godišnjice Prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, ZAVNOBiH-a.

Čestitke u povodu obilježavanja 25. novembra – Dan državnosti BiH stanovnicima općine Gradačac i svim Bosancima i Hercegovcima uputili su predsjedavajući OV Enir Šakić i općinski načelnik Edis Dervišagić.

Kako je istakao profesor historije Selmir Idrizović, jedna od najvažnijih odluka Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a je činjenica da je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Današnje podsjećanja na odluke ZAVNOBiH-a više je od pukog podsjećanja na jedan historijski događaj. To je podsjećanje na sve nade i ideale. To je priča o sveukupnoj historiji ove zemlje, o njenim drevnim kraljevima, gracioznim i hrabrim kraljicama, poznatim i nepoznatim herojima,… To je priča o istinama i zabludama, o dobru i zlu, o fašizmu i antifašizmu. To je priča o zemlji koja nije nastala 1995. godine kao rezultat rata i volje interesa velikih sila, nego o zemlji koja je prije 75 godina stekla sve atribute državnosti čiji korijeni dosežu daleko u prošlost, istakao je Selmir Idrizović iz Udruženja „Sehara“ Gradačac.

Prigodan program priredili su učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola te hor Udruženja “Žene Gradačca”.

Na raspisanom literarnom konukrsu za učenike gradačačkih srednjih škola na temu „Moja domovina Bosna i Hercegovina“ proglašeni su radovi Eldara Imširovića, učenika IV razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“ i Sanjina Selimovića, učenika I razreda MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac.

U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine priređeni su prigodni programi u osnovnim i srednjim školama.

Redakcija Radio Gradačca stanovnicima općine Gradačac i svim Bosancima i Hercegovcima čestita 25. novembar – Dan državnosti BiH.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube