Najnovije vijesti

Svečano obilježen 22. oktobar – Dan općine Gradačac

22/10/2016 | objavio Radio Gradačac
Svečano obilježen 22. oktobar – Dan općine Gradačac
GRADAČAC

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Gradskom parku, šehidskom mezarju u Mahmut Mahali, spomen obilježju na Požarikama i Križu u Ledenicama Donjim građani Gradačca i zvanične delegacije su odali zahvalnost i počast poginulim za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine.

voz-copy

Upriličena je posjeta poprištu bitke za oklopni voz. Mjestu gdje su hrabri branioci 22. oktobra 1992. godine izvojevali jednu od najvažnjih pobjeda na gradačačkom ratištu. Bila je ovo prilika da se uz prigodne kulturne sadržaje prisjeti toka ove velike bitke koja predstavlja prekretnicu u odbrani BiH na ovim prostorima.

hazim-copyO značaju bitke za oklopni voz govorio je Hazim Tokić, predsjednik Skupštine Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ Gradačac.

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar se obilježava kao dan općine Gradačac. Tim povodom je održana i Svečana sjednica OV Gradačac na kojoj su prezentivane dosadašnje aktivnosti i rad lokalne zajednice.

vijece-copyČestitku građanima općine Gradačac su uputili predsjedavajući Općinskog vijeća Enir Šakić i općinski načelnik Edis Dervišagić.

Bošnjačka zajednice kulture Preporod organizovala je tribinu o mjestu Gradačca u historijskom identitetu BiH.

gradacac-i-kulturni-identitet-bih-copyPromovisana je Monografija „Za vječno sjećanje – šehidi, poginuli borci i civilne žrtve rata 1992-95. na području općine Gradačac“. Izdavač monografije je Općinska organizacija porodica šehida i poginulih boraca Gradačac uz finansijsku podršku Općine Gradačac. Autor je književnik Vahid Klopić.

U povodu Dana „Zlatnih ljiljana“, koji se također obilježava 22. oktobra, večeras će biti održano druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja.knjiga-copy voz-1-copy

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube