Najnovije vijesti

Svečano obilježen završetak izgradnje oko 40 km kanalizacione mreže vrijednosti 6,35 miliona maraka

21/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Svečano obilježen završetak izgradnje oko 40 km kanalizacione mreže vrijednosti 6,35 miliona maraka
GRADAČAC

Povodom završetka II komponente Projekta “Vodosnabdijevanje Gradačca” danas je upriličena prigodna svečanost kojom je obilježen završetak izgradnje oko 40 km kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca. Predstavnicima donatora i gostima prezentovan je prigodan film o realizovanim dionicama kanalizacione mreže, nakon čega je upriličen obilazak dijela trase i posjeta prečistaču otpadnih voda koji je također izgrađen u okviru projekta.


Grad Gradačac implementira jedan od najvećih projekata na svom području u novijoj historiji koji se realizuje po etapama od kojih su neke već završene ili se nalaze u završnoj fazi. Radi se o projektu “Vodosnabdijevanje Gradačca” koji se sastoji od 4 komponente, a jedna od njih je proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca.

U okviru II komponente ovog projekta vrijednosti 6.349.000 KM izgrađeno je oko 40 km nove kanalizacione mreže finansirane iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, grantova Švedske Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Češke razvojne agencije, zatim UNDP MEG Projekta, Budžeta Grada Gradačca, Federalnog fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Današnja svečanost upriličena u Gradačcu bila je prilika da se predstavnicima donatora i učesnika u finansiranju prezentuje kompletan projekat kanalizacione mreže i uruče zahvalnice.

Najznačajniji finansijeri ovog dijela projekta su Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju sa 2.741.000 maraka i Češka razvojna agencija sa 2.038.000 KM.

Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova je danas istakla da je ovo jedan od najvećih i najuspješnijih projekata koje Češka razvojna agencija finansira u Bosni i Hercegovini.

Posebno značajno za ovaj projekat je odlična saradnja sa lokalnom samoupravom, Gradom Gradačac, Fondom za okoliš i Ministarstvom za okoliš Tuzlanskog kantona, i bez ove saradnje ne bi bilo moguće da se projekat dobro završi. Raduje nas da je ovo stvar koja je za dobrobit stanovnika Gradačca, da kanalizacija i prečistač otpadnih voda dobro rade, istakla je, između ostalog, ambasadorica Hlavsova.

Završetkom radova na proširenju kanalizacione mreže omogućeno je priključenje 1250 novih korisnika što će svakako imati dalekosežne efekte na pozitivan ekološki i privredni razvoj Gradačca. 

Prema riječima gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića, grad Gradačac je prije ulaska u projekat izgradnje kanalizacione mreže ukupno raspoalagao sa oko 40 km mreže, a završetkom ovih radova raspolaže sa duplo većom dužinom, konkretno preko 80 km.

Kroz projekte u protekle dvije i po godine izgradili smo preko 40 km kanalizacione mreže. Ovim je veliki broj domaćinstava dobilo priliku da se priključi na kanalizacionu mrežu što ima veliki značaj ne samo sa aspekta zaštite okoliša, nego i sprječavanja klizišta koja su ovdje, nažalost, prisutna. Gradačac je jedan svijetli primjer kako se ovakvi projekti, ma kako bili složeni i skupi, ipak mogu realizirati ukoliko ima dobra saradnja sa različitim institucijama i, naravno, ako postoji jedan dobar tim u gradskoj administraciji koji to sve prati i realizira, poručio je gradonačelnik Dervišagić izražavajući svoje zadovoljstvo što je ovaj projekat već u fazi završetka.

Dervišagić je na kraju pojasnio sve faze projekta “Vodosnabdijevanja Gradačca” najavivši uskoro uvođenje izvođača u radove na zamjeni azbest-cementnih cijevi i proširenju vodovodne mreže u gradskom području ukupne dužine preko 40 km.

Projekat “Vodosnabdijevanje Gradačca” intenzivno se realizuje i u segmentu izgradnje vodovodnog sistema koji se snabdijeva sa izvorišta Domažić, a tim povodom, u okviru obilježavanja 22.oktobra  – Dana grada Gradačca, sutra će biti upriličeno svečano puštanje u funkciju dijela vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Kerep i Zelinja Donja.


TV PRILOG

U prilogu govore Ivana Hlavsova, ambasadorica Češke Republike u BiH i Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube