Najnovije vijesti

Svečano otvorena rekonstruisana zgrada PU Gradačac

02/10/2018 | objavio Radio Gradačac
Svečano otvorena rekonstruisana zgrada PU Gradačac
Bezbjednost

Danas je upriličeno otvaranje adaptiranog i renoviranog objekta PU Gradačac u čiju je obnovu uloženo oko 180.000 KM. Zgrada policije od danas ima novi izgled i savremeno opremljene prostorije čime je omogućen nesmetan rad policijskih službenika i saradnja sa građanima Gradačca.

Svaka rekonstrukcija bilo čega je značajna. Nama, za policiju, ova zgrada mnogo znači jer je do nedavno bila stara i neuslovna za rad ali i za građane koji tu dolaze. Izvrešna je rekonstrukcija od krova gotovo do temelja i zamijenjen je namještaj i stolarija. Ima ljepši izgled i bolje uslove za rad i sada se građani tu mogu osjećati komotno. Bolji uslovi rada doprinose i boljim rezultatima, rekao je načelnik Policijske uprave Gradačac Edin Karić.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić je istakao kako je Vlada TK i resorno ministarstvo opredjeljena za jaku, efikasnu, profesionalnu policiju, materijalno-tehnički opremljenu i kadrovski osposobljenu.

U proteklom periodu smo puno uradili na opremanju svih organizacionih jednica MUP-a i na stvaranju boljih uslova uposlenicima unutrašnjih poslova i policijskih službenika. Nama je jako bitno da zadržimo operativnost uprave policije na jednom visokom nivou a sve u cilju zaštite ljudi i imovine kao i poštivanje ljudskih prava građana TK, poručio je ministar Topčagić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako je ovo veliki dan za PU Gradačac i Vladu TK jer je okončan jedan važan projekat u sektoru sigurnosti.

Vlada TK je u sektor sigurnosti uložila oko osam miliona KM za materijalno tehničko opremanje i rekonstrukciju objekata, usklađivanje i rješavanje statusnih pitanja pripadnika MUP-a i policijskih službenika. Upravo je kontinuitet ulaganja i povećanje stepena sigurnosti naša ustavna obaveza i Vlada TK će nastaviti raditi u tom pravcu realizujući ovakve i slične projekte. To poboljšava uslove za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i dovođenje investitora i doprinosi sigurnosti građana, rekao je premijer TK Jakub Suljkanović.

Inače, PU Gradačac je jedna od najboljih uprava na Tuzlanskom kantonu i statistički pokazatelji su dobri. U prvih šest mjeseci ove godine smanje je broj krivičnih djela i procenat rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je iznad 50 posto a ukupna rasvjetljenost krivičnih djela je oko 70 posto. Smanjen je broj narušavanja javnog reda i mira. Iako je povećan broj saobraćajnih nezgoda bitno je istaći da su posljedice smanjene. U ovoj godini, za proteklih devet mjeseci, nema poginulih u saobraćajnim nesrećama a smanjen je i broj teže provrijeđenih lica u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su tri osobe smrtno stradale.

Načelnik PU Gradačac je pozvao građane da i dalje nastave sarađivati sa policijom.

Dosadašnja saradnja je dobra i poručio bi građanima da ona i dalje ostane na visokom nivou. To je interes i građana jer policija je tu da služi i da štiti građane. To je obostrana dobiti i dobit za našu zajednicu, rekao je načelnik Edin Karić.

Prije početka svečane ceremonije otvaranja rekonstruisane zgrade PU Gradačac direktor Uprave policije MUP TK-a Dževad Koroman je izvršio smotru Jedinice za javni red i mir  nakon čega je odata počast poginulim policajcima SJB Gradačac u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992-1995. godine.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube