Najnovije vijesti

Svečano otvoreni „Kikićevi susreti“

27/05/2016 | objavio Radio Gradačac
Svečano otvoreni „Kikićevi susreti“
KULTURA

Gradski park, zelenilo, hladovina mjestimično, što od drveća, što od gradačačke ljepotice kule „Zmaja od Bosne“. Spomenik antifašističkoj borbi, bista Hasana Kikića, mame i djeca na biciklima, žamor, život i radost. Učesnici i građani, ljubitelji pisane riječi. Jednostavno, otvaranje „Kikićevih susreta“, manifestacije koja, kako reče predsjednica Izvršnog odbora Susreta Šejla Šehabović, u sebi nosi tri priče koje se tiču umjetnosti, ideologije i pedagogije.Bista Hasana Kikica

 

Prva priča je priča o književniku Hasanu Kikiću, druga o baštinjenju tradicije antifašizma, a treća priča je pedagoška i tiče se učitelja Hasana Kikića. Šehabović je izrazila nadu da je vraćanje naziva manifestaciji „Kikićevi susreti“ samo prvi korak ponovnoj afirmaciji učiteljskog poziva i vraćanju nagrade za učitelja godine i imena Hasana Kikića u tu pedagošku nagradu.

sejla

Ovogodišnji „Kikićevi susreti“ su dio nastojanja da se ljubav prema lijepoj riječi i književnosti dodatno popularizuje i približi mladim i onim starijim građanima grada koji je već odavno prestao biti provincija u pozadini, poručio je općinski načelnik Edis Dervišagić otvarajući Susrete.

nacelnik

Ambijent i atmosferu otvaranja Susreta lijepim sadržajima upotpunili su učenici muzičke škole „dr. Safvet beg Bašagić“ i MSŠ „Hasan Kikić“ koji su malom pozorišnom scenom oživjeli djelo Hasana Kikića.

sepet

vez

Na kraju, gradski park je ostao uljepšan za jedan buket cvijeća položen na bisu Hasana Kikića.

spomenik

 

 

Comments are closed.

YouTube