Najnovije vijesti

Svečano pušten u rad rekonstruisani prečistač otpadnih voda

27/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Svečano pušten u rad rekonstruisani prečistač otpadnih voda
GRADAČAC

Danas je u Gradačcu na svečan način pušteno u rad rekonstruisano i dograđeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj ekološki projekat vrijedan gotovo 3 miliona maraka rezultat je saradnje Općine Gradačac i Vlade Republike Češke kojim se rješava dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminišu štetne posljedice.

U okviru projekta vodosnabdijevanja općine Gradačac, u protekle dvije godine realizovane su i aktivnosti na rekonstrukciji postrojenja za tretman otpadnih voda. Realizacijom ovog projekta kapacitet prečistača je povećan sa dosadašnjih 10 na 30 hiljada potrošača.

Današnjim puštanjem u punu funkciju prečistača rješava se dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminišu štetne posljedice.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je ovom prilikom posebno istakao da se puštanjem u rad ovog prečistača ne doprinosi samo boljitku domaćinstava, nego i razvoju privrede na ovom području,  jer mnogi naši izvoznici svoje međunarodne ugovore, između ostalog, baziraju i na tretmanu otpadnih voda koji je vezan za ovaj prečistač.

Vlada Češke Republike i Češka razvojna agencija u BiH ove godine realizju 35 projekata, a ovaj u Gradačcu je jedan od najvećih i najuspješnijih, rekao je ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju početkom 2015. godine Češka razvojna agencija je preuzela obavezu izrade glavnog projekta rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Gradačcu, nabavku, montažu i ugradnju opreme u skladu sa projektnom dokumentacijom, kao i probni rad postrojenja.

Izražavajući zadovoljstvo saradnjom sa općinom Gradačac i razvojnim karakterom realizovanog projekta, direktor Češke razvojne agencije Pavel Frelich je najavio dodatna donatorska sredstva Češke republike u vrijednosti oko milon eura za izgradnju kanalizacione mreže u naseljima koja gravitiraju prečistaču.

Projekat “Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu” proglašen je za jedan od 6 najboljih ekoloških projekata u BiH i dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Zlatni javor” Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, turizma i ekologije “Jahorina film festival”.

Radio Gradačac / Foto: radiogradacac.ba i gradacac.ba (Mirel Bijedić)

 

 

Comments are closed.

YouTube