Najnovije vijesti

Svjetski dan vida – Volite svoje oči na poslu

12/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Svjetski dan vida – Volite svoje oči na poslu
FBiH/BiH

Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u okrobru mjesecu, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 80% svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i sljepila među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj zaštiti.

Oči i zdrav vid dio su našeg zdravlja. Oko je najvažnije ljudsko čulo putem kojeg primamo 90% svih informacija iz okoline.

Usljed raznih oštećenja strukture oka ili vidnih puteva, dolazi do razvoja poremećaja vida.

Vodeći poremećaji vida su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dalekovidnost vezana za godine, dok su katarakte vodeći uzrok sljepila u srednje i niže razvijenim zemljama.

S obzirom na to kolika je učestalost ovog problema, neophodno je preduzeti preventivne preglede sa ciljem ranog otkrivanja i liječenja. Sistematski pregledi jedan su od načina otkrivanja oboljenja oka i problema sa vidom.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je od školske 2022./2023. godine pokrenuo Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta 4 i 5 godina u svim vrtićima u Federaciji BiH “Pregledaj – progledaj”, sa ciljem ranog otkrivanja i tretmana poremeċaja vezanih za vid.

Nastojanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH je da ovaj Program preraste u redovnu aktivnost kojom ċe biti obuhvaċena sva djeca starosti 4 godine, obzirom da je to optimalna dob za otkrivanje poremeċaja vezanih za vid i njihovog otklanjanja prije polaska djeteta u školu.

Procjenjuje se da je oko 285 miliona ljudi u svijetu slijepo ili slabovidno (39 miliona slijepih osoba; 246 miliona sa umjerenim ili ozbiljnim oštećenjima vida). Oko 82% osoba oštećenog vida su starije od 50 godina. Čak 90% oštećenja vida posljedica je hroničnih bolesti oka; 19 miliona djece je  slabovidno, a 1,4 miliona djece imalo bi korist od pravovremene korekcije vida.

Redovnim provjerama vida moguće je već u najranijim fazama prepoznati i spriječiti neželjene posljedice.

Za osobe koje nisu imale smetnje sa vidom tokom mladosti, optimalna dob za prvi detaljan oftalmološki pregled je 40 godina.

Osim vidne oštrine, pregled treba uključivati kontrolu očnog pritiska i detaljnu kontrolu očnog dna.

Samim pregledom očnog dna mogu se otkriti razne očne bolesti, ali čak i stanja poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Pregled treba ponavljati svake dvije godine ili po preporuci oftalmologa.

Poruke Svjetskog dana vida 2023.

Ove godine, na Svjetski dan vida, pažnja svijeta usmjerena je na važnost njege očiju na radnom mjestu, sa ciljem podsticanja  poslodavaca da inicijative za zdravlje očiju učine standardnom praksom i promovišu navike o zdravlju očiju koje će imati koristi za sigurnost i produktivnost miliona zaposlenih. Prvi korak je davanje prioriteta vlastitom zdravlju očiju.

VOLITE SVOJE OČI NA POSLU – Svjetski dan vida 2023. stavlja fokus na pomaganje ljudima da shvate važnost zaštite njihovog vida na radnom mjestu i pozivanju poslovnih lidera da daju prioritet zdravlju očiju radnika. Ovim se danom želi djelovati na širu javnost, na porodice oboljelih, na sve kojima je potreban pregled vida, na oboljele od dijabetesa i drugih bolesti, kako bi se ukazalo na činjenicu da zdravlje očiju mora biti jedan od prioriteta svakog pojedinca, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac / ZZJZFBIH

Comments are closed.

YouTube