Najnovije vijesti

Terapeutski seminar za civilne žrtve rata iz Gradačca i Modriče

08/04/2016 | objavio Radio Gradačac
Terapeutski seminar za civilne žrtve rata iz Gradačca i Modriče
GRADAČAC

Udruženje civilnih žrtava rata Gradačac  realizuje projekat „Idemo dalje“  u okviru  četverogodišnjeg projekta  Pro Budućnost u kojem  Modriča i Gradačac učestvuju kao partnerske zajednice. Seminar počeo danas i trajat će do 10. aprila 2016. godine u Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Banja „Ilidža“ Gradačac. Voditeljice trodnevnog seminara su  Teufika Ibrahimefendić i Stela Đug, predstavnice  Centra za terapiju i rehabilitaciju „Viva žene“ iz Tuzle.

– Pokušat ćemo da razgovaramo o prošlosti, sadašnjosti i naravno budućnosti sa ciljem da civilne žrtve rata prekinu šutnju unutar sebe, koja je povezana sa ratnim događajima ili sa njihovom traumatskom pričom. Očekujemo da saznamo šta je to što im je dalo snage da prežive i dan danas imaju snage za životom. Kada ljudi budu svjesni svoje prošlosti, kada je budu prihvatili i ne budu opterećeni onda mogu graditi odnose sa drugim ljudima, Ravnopravno razgovarati o svojim traumatskim pričama i događajima, istakla je voditeljica seminara Teufika Ibrahimefendić.

Probuducnost - CZR4Ovo je prvi terapeutski seminar za civilne žrtve rata u Gradačcu i 11 učesnika iz ove dvije općine će zajednički analizirati potrebe civilnih žrtava rata i kroz vježbe opuštanja raditi na jačanju samopoštovanja. Razgovarat će se o međuljudskim odnosima, empatiji i osnaživanju udruženja civilnih žrtava rata. 

Probuducnost - CZR3Kako ističe Senija Škorić, koordinatorica Seminara, cilj projekta jeste osnaživanje civilnih žrtava rata.

– Na ovaj načim želimo okupiti civilne žrtve rata iz općina Gradačac i Modriča i pružiti im mogućnost da ispričaju svoju priču  i upute poruku da je uz sve posljedice rata koje ove osobe nose sa sobom moguće živjeti i razgovarati. Graditi  veze  sa drugim ljudima i pokazati da na istim traumama i iskustvima iz rata mogu nastaviti živjeti, rekla je Škorić.

Probuducnost - CZR1 copyKroz projekat „Idemo dalje“ želi se pokazati da je, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, najvažnije razvijati toleranciju, njegovati mir i uvažavati druge i drugačije.

Projekt „Idemo dalje“ je finansijski podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.Probuducnost - CZR5

Comments are closed.

YouTube