Najnovije vijesti

TMD grupacija: Cilj 200 miliona eura izvoza 2021. godine

06/09/2018 | objavio Radio Gradačac
TMD grupacija: Cilj 200 miliona eura izvoza 2021. godine
Biznis

U Gradačcu – gradu privrede, danas je upriličena ceremonija svečanog otvaranja još jednog značajnog izvozno orjentisanog privrednog subjekta, preduzeća TMD Automotive d.o.o..

Bila je ovo prilika da se poslovnim partnerima i prijateljima predstave dotignuća i potencijali ovog preduzeća iz oblasti metalske autoindustrije koje trenutno zapošljava 72 radnika sa ozbiljnim planovima daljeg širenja i razvoja. TMD Automotiv je dio TMD grupacije koju čine još dva gradačačka preduzeća, TMD group i Kovgrad, te TMD Mibo iz Brčkog i Unis UTL Sarajevo, sa ukupno zaposlenih oko 700 radnika.

Kako se moglo čuti na svečanosti, sve je počelo 2004. godine kada je porodica Hanić kupila TMD Mibo – Brčko, fabriku koja je osnovana 1946. godine i koja je specijalizovana za mašinsku obradu, dvije godine kasnije je osnovan Kovgrad (kovačnica), a zatim se ukazala i potreba za osnivanjem krovne firm tj. TMD Group. Zbog učestalih zahtjeva inostranih partnera, koji su TMD Group prepoznali kao pouzdanog partnera, 2012. godine je izvršena kupovina Unis UTL – tvornice valjčića za ležajeve u Sarajevu. Prije dvije godine krenulo se u realizaciju novog projekta TMD Automotive koji je u potpunosti okrenut proizvodnji dijelova za automobilsku industriju. Kompanija bilježi konstantan rast, a vrhunac je bio prošle godine kada je broj isporuka ka krajnjem kupcu povećan za čak 67 %.

Najveći kupci proizvoda TMD grupacije su tri vodeće svjetske kompanije u proizvodnji ležajeva – Schaeffler, SKF i NTN SNR, a formiranjem TMD Automotive u portfoliu se pojavljuje i Benteler kao jedan od najvećih dobavljača dijelova za autoindustriju.

Zadovoljstvo prisustvom jednom ovakvom događaju izrazio je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić iz razloga što je prije svega, prema njegovim riječima, direktno učestvovao u svim procesima obnove i razvoja metalske industrije u Gradačcu u poslijeratnom periodu i da se iz tog razloga ovdje osjeća kao domaćin.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je u svom obraćanju istakao aktivnosti i projekte koje realizuje općina Gradačac na poboljšanju i razvoju infrastrukture za uspješan razvoj i rast industrijske proizvodnje u Gradačcu, kao i uopće poboljšanje kvaliteta života građana na cijelom području općine.

Riječi podrške sa željom za nastavakom i širenjem poslovne saradnje uputili su i predstavnici poslovnih partnera – kompanija Schaeffler, Benteler, NTN/SNR i ICSA, kao i predstavnici udruženja poslodavaca TK i Udruženja metalaca FBiH.

Istaknuti gradačački i bh. privrednik, predsjednik Uprave preduzeća TMD Automotive kao i ostalih privrednih društava u sastavu TMD grupacije, Adem Hanić je istakao da je cilj ove grupacije dostizanje izvoza od 200 miliona eura 2021. godine. On je posebno naglasio da su u osnovni motiv ove firme kadrovi, radnici, tj. ljudi kojima se moraju obezbijediti uslovi da mogu pristojno živjeti od svog rada, o čemu se osim poslodavaca treba da pobrine i kompletno društvo u smislu obezbjeđenja pravne i političke sigurnosti za život i rad.

Simbolično presjecanje vrpce obavili su mladi radnici ovog preduzeća Emir Pašalić i Semir  Begović, čime je završena ceremonija svečanog otvaranja, nakon čega su prisutni obišli proizvodne pogone ove savremene fabrike.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube