Najnovije vijesti

TRIBINA BZK PREPOROD „HUSEIN-KAPETAN GRADAŠČEVIĆ U KULTURI SJEĆANJA“

23/10/2015 | objavio Radio Gradačac
TRIBINA BZK PREPOROD „HUSEIN-KAPETAN GRADAŠČEVIĆ U KULTURI SJEĆANJA“
GRADAČAC

U okviru obilježevanja 22. oktobra – Dana općine Gradačac, BZK „Preporod“ Gradačac je upriličila tribinu na temu „Husein kapetan Gradaščević u kulturi sjećanja“. O ovom velikanu bosanskohercegovačke historije govorili su prof. Husnija Kamberović, šejh Edin Urjan Kukavica, prof. Benjamin Barjaktarević, Nusret Kujraković i Općinski načelnik Edis Dervišagić.

Prof. dr. Husnija Kamberović je govorio o marginalizaciji Husein kapetana Gradaščevića kroz historiju od njegovog vremena do danas i pojasnio kako da ovog istinskog Bosanca vratimo u bosansku kulturu sjećanja.

Šejh Edin Urjan Kukavica je istakao da je Pokret za autonomiju Bosne pod vodstvom Husein kapetana Gradaščevića najznačajnija epizoda bh. historije općenito, ali i nacionalne historije Bošnjaka, koji u aktuelnom trenutku Bosne i Hercegovine posebno dobija na značaju.

Prof. Benjamimn Baratarević, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika Tuzlanskog kantona je govorio o elaboratu za osnivanje Muzeja odbrane BiH u Gradačcu koji je usvojilo Općinsko vijeće Gradačac, ali je njegova realizacija zastala na višim nivoima vlasti.

Tema izlaganja Nusreta ef. Kujrakovića bili su vakufi Husein kapetana Gradaščevića kojima svakodnevno svjedočimo u središtu Gradačca. Poručio je da ako čovjek želi da produži svoj život onda treba raditi dobra djela koja će nastaviti živjeti i poslije njega na korist kompletnoj zajednici.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je prezentovao planove za uređenje gradskog trga na kojem bi trebalo biti izgrađeno i turbe Husein kapetana Gradaščevića, te aktivnosti na uređenju kompleksa starog grada u svrhu očuvanja historijskog naslijeđa.

Po završetku izlaganja, u raspravu su se, svojim prijedlozima i sugestijama na ovu vrlo interesantnu temu, uključili i prisutni građani Gradačca.

tribina BZK Preporod

Foto: M.Šakić

Comments are closed.

YouTube