Najnovije vijesti

Turbić-Hadžagić: Zapisujte govor vaših djedova i nena

22/02/2020 | objavio Radio Gradačac
Turbić-Hadžagić: Zapisujte govor vaših djedova i nena
KULTURA

U Gradačcu je u četvrtak, 20. februara, prigodnim predavanjem obilježen „Dan maternjeg jezika“ i „Dan Preporoda“. Organizator je bila Bošnjačka zajednice kulture „Preprod“ Gradačac. 

Kako je istaknuto, maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca. UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Obilježavanjem Dana maternjeg  jezika skreće se pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika, što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

Prof.dr. Amira Turbić Hadžagić zamolila je prisutne ,ali i stanovnike Gradačca, da se potrude i zapisuju govor djedova i nena, jer mnoge riječi su već izumrle i više se ne koriste u našim domovima.

O Bosanskom jeziku i Bošnjacima u Turskoj govorila je prof.dr. Sibel Akova sa istanbulskog Yalova Univerziteta.

Ove godine po prvi puta je u obilježen Dan BZK “Preporod” i Godine “Preporoda”, u znak sjećanja na 20. februar 1903. godine kada je osnovano društvo “Gajret.

Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” obnovljen je 1990. godine, prije tačno 30 godina, kada je za prvog predsjednika obnovljenog “Preporoda” izabran rahmetli prof. dr. Muhsin Rizvić.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube