– Od 43 osobe 15 je hospitalizirano na UKC-u Tuzla, pet osoba na Medicinskom institutu Bayer (MIB), bivšem Centru za srce te jedna osoba je u brčanskoj bolnici, dok je 21 u kućnoj izolaciji. Jedna pozitivna pacijentica preminula je prije dva dana na MIB-u, a jedna je s MIB-a prebačena na liječenje u Banju Luku, pojasnila je Čolić.

U Tuzlanskom kantonu i dalje imamo dva klastera, od kojih je najveći onaj iz Medicinskog instituta Bayer (MIB), bivšeg Centra za srce, dok se drugi vezuje za ženu iz Srednje Špionice, koja je nastanjena na području Brčkog i čiji su kontakti zarazu proširili na područje ove mjesne zajednice u Srebreniku.

Za klaster MIB-a se veze 31 pozitivna osoba, a tu pripada jedna osoba iz Orašja koja je testirana tokom noći. U klasteru Špionica Srednja broj pozitivnih se popeo na 11, dok je u Lukavcu pozitivna samo jedna osoba, a svi njeni kontakti su negativni, rekla je ministrica zdravstva TK.

Sve osobe koje se mogu dovesti u vezu sa ova dva klastera se obrađuju i po potrebi testiraju.

Do sada je testirano 110 zdravstvenih radnika, 60 sa UKC-a i 50 sa MIB-a. Iz UKC su tri pozitivne osobe, jedan uposlenik Pedijatriske klinike i dva sa Klinike za kožne bolesti. U MIB-u imamo devet pozitivnih zdravstvenih radnika, rekla je Čolić.

Dok je nulti pacijent iz Srednje Špionice poznat, krug pacijenata iz MIB-a još uvijek nije zatvoren jer se ne zna od koga je krenula zaraza.


VIDEO RTV TK


Radio Gradačac / RTV TK