Najnovije vijesti

TUZLANSKI KANTON: Unaprjeđenje inkluzivnih praksi za djecu s poteškoćama u razvoju

31/10/2018 | objavio Radio Gradačac
TUZLANSKI KANTON: Unaprjeđenje inkluzivnih praksi za djecu s poteškoćama u razvoju
Tuzlanski kanton

Potpisan Memorandum o saradnji sa 13 institucija lokalne i kantonalne vlasti u Tuzlanskom kantonu i Save the Children kojim će se omogućiti unapređenje inkluzivnog obrazovanja, uz stručnu podršku, za oko 900 djece


 

Jučerašnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa 13 institucija lokalne i kantonalne vlasti i u Tuzlanskom kantonu i Save the Children počinje realizacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije. Strategiju i Plan usvojila je Skupština Tuzlanskog kantona u martu 2018. godine, a razvilo ju je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona uz podršku organizacije Save the Children.

Strategija pruža sveobuhvatne smjernice za unapređenje inkluzivnog obrazovanja korištenjem mnogih već postojećih kapaciteta u zajednicama i razvojem savremenih pristupa inkluzije, baziranim na socijalnom modelu invaliditeta.

Potpisivanje Memoranduma predstavlja jedan od ključnih dijelova realizacije projekta Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini koji pruža direktnu podršku Vladi Tuzlanskog kantona za početak implementacije Strategije.

– Ministarstvo ima višegodišnju saradnju sa organizacijom Save the Children, ali smo posebno ponosni na razvoj Strategije, a sam projekat i današnje potpisivanje dio su njene implementacije. Inkluzija je temljno ljudsko pravo, nije puko otklanjanje poteškoća, istakao je nakon potpisivanja Memoranduma ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

Projekat, kao trogodišnja inicijativa, predviđa uspostavljanje dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u općinama Banovići i Gradačac, koji će pružati savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Također, predviđa jačanje kapaciteta specijalnih škola u Tuzlanskom kantonu za proces transformacije u savremene resurse podrške, kao i osnaživanje zagovaračkih inicijativa organizacija civilnog društva u Tuzlanskom kantonu.

– Drago mi je da ćemo kroz ovaj projekat doći do svojevrsne standardizacije i objedinjavanja inkluzivnih praksi i napora. Naša je obaveza da dovedemo ovako dobro postavljene stvari do kraja, izjavila je Nermina Hadžimuhamedović, predstavnica opštine Gradačac.

Projektom je planirano formiranje multi-sektorskog partnerstva s jedinicama lokalne samouprave, Ministarstvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona kako bi se unaprijedio kvalitet aktivnosti i podrške, kao i implementacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

– Inkluzija je dobrobit ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju već i za cjelokupono društvo. Usvajanje Strategije i sedmogodišnjeg Plana implementacije su dokaz posvećenosti i spremnosti institucija na rad u ovoj oblasti. Sam projekat adresira jedan segment Strategije, a njegovom realizacijom smo na dobrom putu za uspostavljanje kvalitetnih sistemskih rješenja, kazala je ovom prilikom direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić.

Djeca s poteškoćama u razvoju imaju pravo da pohađaju kvalitetno inkluzivno obazovanje i da budu uključena u sve aspekte društva. Ipak, u Bosni i Hercegovini mnoga su djeca i njihove porodice isključeni iz odgojno-obrazovnog procesa i ne dobivaju adekvatnu podršku u zajednici.

Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta.

Radio Gradačac / Save the Children

Comments are closed.

YouTube