Najnovije vijesti

Tužna 26. godišnjica ubijene gradačačke mladosti

23/12/2020 | objavio Radio Gradačac
Tužna 26. godišnjica ubijene gradačačke mladosti
Boračka udruženja

Danas je obilježena 26. godišnjica smrti četvero gradačačkih srednjoškolaca, koji su poginuli u agresorskom granatiranju 23.12.1994. godine.

Ispred spomen obilježja, na mjestu pogibije, okupili su se članovi porodica, učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici boračkih organizacija, lokalne vlasti i političkih stranaka.  U miru i tišini, sjećanje na taj tužni događaj posmatrali su stanovnici Gradačca koji su došli da odaju počast ubijenoj mladosti.

Kako je istaknuto na današnjem času sjećanja, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine osim vojnih na meti neprijateljske teške artiljerije našli su se i školski objekti. Velika odgovornost bila je na roditeljima i nastavnom osoblju kako bi se djeca školovala u ratnim okolnostima.

A tog 23. decembra 1994. godine vladao je mir i dan u Gradačcu je dan bio lijep, gotovo kao proljetni. Djeci željnoj slobode i svjetlosti dana to je unijelo radost nakon dugo vremena. Napokon su mogli biti sretni i razigrani, napokon su mogli biti samo djeca i uživati u tome.

Na žalost to nije dugo potrajalo. Sreća i četiri mlada života prekinuti su u jednom trenutku i zauvijek ostali bolna rana. Troje ih je ranjeno. Utihnula je gradačačka mladost.

Ubijeni su: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici Mješovite srednje škole.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je izrazio sućut roditeljima ubijene djece i zahvalio se stanovnicima Gradačca i boračkim udruženjima što čuvaju sjećanje na jedan od najtragičnijih i najtužnijih dana iz naše bliske prošlosti.

O potrebi čuvanja memorije sjećanja i prezentovanju historijskih činjenica, posebno učenicima i najmlađim stanovnicima Gradačca, govorili su Zijad Mahmutović, direktor MSŠ „Hasan Kikić“ i Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačca.

Prigodan program su pripremili učenici i nastavnici MSŠ „Hasan Kikić“. Stihove su govorili učenici Adelina Mrkonjić i Sanjin Selimović.

Neka se nikada ne zaboravi 23. decembar, neka ostane podsjetnik novim generacijama, poruka je koja je i ove godine upućena u povodu obilježavanja godišnjice ubijene gradačačke mladosti.

Kako bi se očuvala uspomena na stradanje nedužne mladosti, učenici osnovnih i srednjih škola, porodice poginulih i ranjenih, te zvanične delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje u centru grada.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube