Najnovije vijesti

Tvornica igračaka “Hasić-Drvo” među zvijezdama poslovnog neba u BiH

12/02/2020 | objavio Radio Gradačac
Tvornica igračaka “Hasić-Drvo” među zvijezdama poslovnog neba u BiH
Biznis

Analizirajući stanje bosanskohercegovačke privrede Poslovne novine tri puta na godišnjem nivou informiraju javnost o rezultatima koje su kompanije ostvarile prema posljednjim predanim završnim finansijskim izvještajima.

Poslovne novine na taj način već 48 godina prave presjek stanja domaće privrede, a prepoznatljive su po tri velika i kompleksna projekta: ”100 najvećih”, ”Pouzdanost” i ”Brzorastuće kompanije”. Riječ je o projektima zasnovanim na egzaktnim pokazateljima i na konačnim rang-listama ne postoji mogućnost manipulacije, odnosno utjecaja vanjskih faktora.

Svi projekti realiziraju se u skladu sa svjetskim standardima i krajnji rezultati na najbolji način prikazuju koje su to naše najveće kompanije, ali i otkrivaju one koje bilježe brzi rast ili imaju odličan bonitet. Rang-liste ”100 najvećih” kreiraju se u tri kategorije (male, srednje i velike kompanije), te prema četiri parametra (dobit, prihod, izvoz i investicije gotovinskog toka). Projekt ”Brzorastuće kompanije” rangira kompanije koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih poslovnih pokazatelja te imaju složenu godišnju stopa rasta (CAGR) veću od 10%. Na projektu ”Pouzdanost” izlistane su kompanije koje, između ostalog, posluju transparentno i odgovorno, nemaju blokadu računa čak ni u periodu jednog dana, bilježe rast, ali imaju odličnu likvidnost, solventnost …

U proces selekcije uvrštene su 33.092 kompanije, odnosno sve one firme koje su nadležnim agencijama (FIA, APIF) predale završne godišnje izvještaje. Tako su prema posljednjim rezultatima 772 kompanije zadovoljile kriterije projekta ”100 najvećih”, njih 5.215 može se pohvaliti odličnim bonitetom, a samo 1.320 ostvarilo je brzi rast prema svjetskim kriterijima.

Sumirajući rezultate svih projekata, Poslovne novine otkrile su koje su to zvijezde poslovnog neba u BiH, odnosno koje se kompanije mogu pohvaliti rangiranjem u sva tri projekta. Takvih privrednih subjekata u našoj državi je svega 107, a među njima je i gradačačka tvornica igračaka “Hasić-Drvo” čiji se pogon za proizvodnju nalazi u Zelinji Srednjoj.

Radio Gradačac / poslovnenovine.ba / Foto: Facebook Hasić-Drvo

Comments are closed.

YouTube