Najnovije vijesti

U aprilu otvaranje Trening centra za obuku kadrova

29/03/2019 | objavio Radio Gradačac
U aprilu otvaranje Trening centra za obuku kadrova
Biznis

S ciljem zaustavljanja negativnog trenda odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine u Gradačcu se već drugu godinu realizuje zajednički projekat koji provode Općina Gradačac zajedno s UNDP-om, TIKA-om i privrednicima iz Gradačca. U aprilu bi na svečan način trebao početi sa radom Trening centar za stručno osposobljavanje kadrova u privredi. Za tu namjenu renovirano je oko 600 metara kvadratnih prostorija u objektu starog srednjoškolskog centra, a počelo se i sa uređenjem učionica za praktičnu nastavu.

U saradnji s Trening centrom u Bursi došli smo na ideju da osnujemo sličan i u Gradačcu. Veliku podršku imali smo od lokalnih privrednika, a Nurdin Peštalić je donirao CNC mašine za obuku budućih polaznika. Zvanično otvaranje centra očekujemo u aprilu i tada bi s obukom trebala početi prva grupa od 20 učenika. Nadamo se da će polaznici biti uspješni kao što je bila grupa u Bursi i da će odmah po završetku obuke dobiti posao, rekao je Edin Ibrahimović, koordinator u Udruženju Trening centar Gradačac.

Među polaznicima obuke u Bursi bio je i Ervin Mustafagić koji je po povratku dobio stalno zaposlenje u firmi TMD Ags u Gradačcu.

Obuka u Bursi je trajala više od 70 dana i stalno smo učili nešto novo. To mi je dosta pomoglo u karijeri i na poslu, jer ovdje radim dosta stvari koje sam radio i u Turskoj. Ovo je posao koji nema kraja i stalno se uči nešto novo. Svaki dan napredujemo. U planu imam da upišem Mašinski fakultet kako bih unaprijedio stečena znanja, istakao je Mustafagić.

Obuku u Turskoj uspješno je prošao Senad Omeragić koji će biti jedan od 10 trenera u Trening centru u Gradačcu.

Ideja je da se u ovom centru usko specijalizuju kadrovi za određene privredne grane, prije svega u sektoru proizvodnje metala i automobila, a kasnije i u preradi drveta i proizvodnja tekstila. Značajno je da ćemo za veoma kratak period imati radnike na koje se možemo osloniti i dati im priliku da se zaposle i odmah počnu raditi u proizvodnji. Korisnici ovoga centra bi trebali biti učenici koji završe srednju školu ili osobe koje traže zaposlenje, a nisu imale priliku za ovakav vid obuke, rekao je Omeragić.

Upravo je Trening centar bio povod nedavne posjete direktora Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) u Bosni i Hercegovini. Omer Faruk Alimci je obišao objekat gdje će se osposobljavati mladi kadrovi i razgovarao s polaznicima koji su uspješno prošli obuku u Trening centru BUTGEM u Bursi.

Ovaj centar će uskoro početi s radom i bit će od velike koristi privatnom sektoru, poslodavcima koji su u potrazi za kvalitetnom radnom snagom. U početku saradnje 15 mladih stanovnika Gradačca je u saradnji s Udruženjem privrednika ove općine i privrednika iz Turske obučeno prošle godine u Trening centru BUTGEM u Bursi. Nakon toga su zaposleni u lokalnim fabrikama. Posjetio sam neke od tih radnika u jednoj lokalnoj firmi i svi su veoma zadovoljni projektom. Siguran sam da će, kada počne s radom ovaj centar, biti nastavljene iste aktivnosti i s istim ciljem. Želim zahvaliti Općini Gradačac na podršci u projektu i dosadašnjoj saradnji, istakao je direktor TIKA-e u BiH.

U adaptaciju dijela objekta starog srednjoškolskog centra i uređenje prostorija u kojima će se vršiti obuka do sada je uloženo 112.500 KM.

Dijelimo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i vjerujem da će sredstva koja su uložena u renoviranje i obnovu ovih prostora poslužiti da privreda općine Gradačac dobije popunu neophodnih kadrova. Možemo očekivati da ovakva saradnja s našim partnerima u projektu i dalje bude nastavljena i da uz podršku TIKA-e privreda u Gradačcu vidi korist od ovog centra, rekao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Trening centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje a vrijednost projekta je 225.966 dolara.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube