Najnovije vijesti

U BZK “Preporod” otvorena izložba “Prepoznaj znakove”

21/12/2021 | objavio Radio Gradačac
U BZK “Preporod” otvorena izložba “Prepoznaj znakove”
Izložbe

Sinoć je u organizaciji BZK „Preporod“ i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH  otvorena multimedijalna izložba „Prepoznaj znakove“.

Na otvaranju izložbe  govorile su Nadira Pamuković, predsjednica Gradskog društva BZK „Preporod“ Gradačac i Anđelka Mitjević koordinatorica projekta „Prepoznaj znakove“.

Izložba je, prije svega, edukativnog karaktera i sadržajem je namijenjena mladim generacijama kao alat učenja, koja se sastoji od video-priloga, fotografija i interaktivnih prostora.

Iz YiHR-a poručuju da edukativnom izložbom “Prepoznaj znakove” žele pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene spojavne oblike fašizma u današnjem društvu.  Smatraju da  ovim multimedijalnim pristupom, konkretna poruka može biti prihvaćena od strane posjetitelja (mladih ljudi naročito) o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma). 

Projekat je namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora antifašizma.

Osim što će imati priliku pogledati izložbu, gradačački školarci će u narednim danima učestvovati na radionicama “Prepoznaj znakove”.

U muzičkom dijelu programa nastupile su članice Ženskog ansambla KUD Gradačac, pod rukovodstvom prof. Damira Kukuruzovića.

Izložba će do 23. decembra biti otvorena u prostrijama BZK “Preporod” u Gradačcu.

Radio Gradačac / Foto: Midhat Šakić

Comments are closed.

YouTube