Najnovije vijesti

U četvrtak 17. avgusta „Komšiluk“ Selme Mešanović u Teen Action programu SFF-a

13/08/2017 | objavio Radio Gradačac
U četvrtak 17. avgusta „Komšiluk“ Selme Mešanović u Teen Action programu SFF-a
Kino

Pokretne slike pokreću život mlade Selme Mešanović koja će se sa filmom “Komšija“ u četvrtak 17. avgusta predstaviti filmskoj publici u Sarajevu. Glavni grad BiH je domaćin 23. Sarejevo film festivala a Selma će se predstaviti u okviru programa Teen Action kratki film.

Za Selmu, ali i za nas u Gradačcu, ovo je značajan događaj jer se film ove mlade bh. režiserke našao među deset radova koji će biti prikazani u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Veoma sam uzbuđena pred projekciju. Bila sam veoma iznenađena kada sam saznala da je moj film uvršetn među deset koji će biti prikazani ove godine. Joj, oni su mene probudili ujutro i mislila sam da se neko zeza. Ja sam u toj svoj zbrci izdiktirala svoj stari e-mail, i čekala sam nekoliko sati da mi se jave. Tek kada sam ih nazvala i objasnila sve je bilo kako treba, priča za Radio Gradačac kroz smijeh ova srednjoškolka.

Selma Mešanović iz Lukavca Gornjeg rođena je 1988. godine, učenica je četvrtog razreda MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac, smjer prehrambeni tehničar. Kako kaže, u osnovnoj školi je bila tiha i povučena ali se uvijek zanimala za film i fotografiju, a u mobitelu je imala više slika i video snimaka prirode nego svojih. Dolaskom u srednju školu, zahvaljujući profesorici i mentorici Nazifi Sarajlić, počela je da snima filmove. Do sada je uradila četiri kratka filma koji su nakon školskih premijera prikazivani na festivalima.

Dokumentarni film „Spomenici“ predstavlja kulturno-historijske spomenike Gradačca od 18. stoljeća do danas. Za ovaj film smo se odlučili jer djeca u našem gradu nedovoljno poznaju šta to sve imamo i koji su to spomenici. Film je prikazan na 8. Festivalu rada srednjih tehničkih škola u BiH i 10. Festivalu filma i fotografije mladih u Tuzli prošle godine. Dokumentarni film “Spomenici” prošao u selekciju među 500 filmova iz čitave regije i veliko mi je zadovoljstvo što je prikazan na 5. Tuzla film festivalu 2016. godine, ističe Selma koja sa svojim vršnjacima snima i osmišljava kratke filmove.

Spomenici / Monuments from Foto-film /School PhotoFilm Club on Vimeo.

Nažalost, ova srednjoškolka nema adekvatnu filmsku opremu a ističe i da je teško naći glumce i statiste.

Puno mi je lakše biti iza nego ispred kamere. Volim da snimam i kasnije da to sve montiram. Ranije je profesorica pozajmljivala kameru kako bi smo snimali filmove. Sada imam neku malu svoju kamericu sa kojom radim a kasnije sa profesoricom pregledamo i montiramo u školi ili to radim kod kuće. Najteže je naći glumce jer svi bježe od kamere. Ipak, imam prijatelje Erminu Jahić i Amira Omerovića koji mi rado pomažu i uvijek su tu kada se snima, priča Selma Mešanović koja se sa grupom autora okušala i u eksperimantalmom filmu.

Radi se o filmu „Četiri svijeće“ koji je krajem prošle godine osvojio 1. mjesto na 18. Festivalu filma djece i omladine u Zenici. Autori su Selma Mešanović, Amela Avdić, Mirsada Smajić, Amir Omerović i Eldar Halilović.

 

Ove godine Selma je napravila važan filmski iskorak, nakon što je njen kratki film „Komšiluk“ uvršten u Teen Action program 23. Sarejevo film festivala. Tako će Selma za vrijeme SFF-a imati priliku da uživa u brojnim projekcijama ali i susretima sa vršnjacima učestvujući u edukativnim i kreativnim programima koje će voditi iskusne filmadžije.

Film je o mojoj komšinici Nuri koja priča kako je bilo prijea a kako je sad. Kako su uživali, išli na „ljušture“, nosili se fenjeri. A sad omladina samo za kompjuterima sjedi i čačka. Iskreno voljela bi da sam živjela u tom vremenu prije jer su ljudi više uživali i komunicirali. Kona Nura priča kako se udala, kako su joj dolazile komšinice, kako se nisu se svađali , kako su pomagali jedni drugima i kako su se poštovali, objašnjava Selma koja ne vidi budućnost u filnskoj industriji.

Komšiluk-Trailer from Foto-film /School PhotoFilm Club on Vimeo.

 

Od filma se ne može živjeti. Možda u nekoj drugoj zemlji ali u ovoj ne može. To je samo hobi. Kada krene škola pokušat ćemo da nešto uradimo što će ostati nakon mog završetka školovanja. Ideja je uraditi film o školi, kako đaci izvode praksu, otkriva planove ova mlada bh. autorica.

Selma je posebno ponosna na kratki fim „Bosna“ koji je ušao u polufinalni izbor internacionalnog festivala „Les Film da la Tolile 2017“. Ovaj festival se održava početkom mjeseca oktobra u francuskom  gradu Sen Deni (Saint-Denis).

 

Bosna / Bosnia trailer from Foto-film /School PhotoFilm Club on Vimeo.

 

Osim filma i fotografje Selma voli folklor, igru i ples.

Želja mi je bila da igram fudbal ali zbog mog zdravlja nisam mogla da se time bavim, tako da se sada družim sa kamerom, kaže za Radio Gradačac ova nasmijana srednjoškolka.

Radio Gradačac/ Foto i video album Selme Mesanović

Comments are closed.

YouTube