Najnovije vijesti

U džamiji Husejniji održan Mevlud za žene

10/01/2016 | objavio Radio Gradačac
U džamiji Husejniji održan Mevlud za žene
Vjerske zajednice

 

U okviru mevludske manifestacije pod nazivom „Dobro nam došo’, ja Resulallah“, u prepunoj džamiji Husejniji, održan je Mevlud za žene. Prigodan program zajednički su organizovali Medžlis IZ Gradačac, Asocijacija žena Medžlisa i Udruženje građanski muslimanki „Sumejja“, a učestvovale su i članice ženskog hora Gradačac i učenice Behram-begove medrese. Među gošćama mevludske svečanosti bile su članice Medžlisa IZ-e Modriča, Bos.Šamac i Odžak, te koordinatorica aktivnosti za područje muftijstva tuzlanskog, Hasiba Saračević.

 

1A 4A

 

Gost predavač bila je dr.Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, prva žena koja je postavljena na rukovodeću poziciju jedne institucije u IZ BiH. Njeno izlaganje „Potencijal muslimanke i značaj njenog doprinosa porodici i društvu” obuhvatilo je nekoliko tema: značajne žene pomenute u Kur'anu, Muslimanke u vrijeme Božijeg poslanika i znamenite Bošnjakinje. Magazin za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja” predstavila je Emira Kavazović, koordinatorica edukacijskih programa za žene Medžlisa IZ Gradačac.

 

suskoA emiraA

 

Još jedan uspješan programski sadržaj realizovan je zahvaljujući saradnji i učešću članica svih gradačačkih džemata, koje su osigurale osvježenje nakon Mevluda, a porodica Kadić („Magnolija“) je za ovu priliku darovala 200 ruža.

 

2A 5A

6A

 

Ovome dodajmo da je Udruženje ilmijje Gradačac organizovalo sportsko druženje imama Medžlisa Gradačac i Tuzla, te profesora i uposlenika Behram-begove medrese. U sportskoj dvorani Gradačačkog sajma odigrano je nekoliko utakmica u malom fudbalu. Prvo mjesto zauzela je ekipa Behram-begove medrese, drugo Medžlis IZ Gradačac, a treće tuzlanski Medžlis.

 

nm1 mn2

MKH/Radio Gradačac

 

 

 

 

Comments are closed.

YouTube