Najnovije vijesti

U gradačačkoj Biblioteci stotinu novih naslova za slijepa i slabovidna lica

25/01/2017 | objavio Radio Gradačac
U gradačačkoj Biblioteci stotinu novih naslova za slijepa i slabovidna lica
KULTURA

Biblioteka „Alija Isaković“ dugo godina njeguje uspješnu saradnju sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH. Zahvaljujući tome, od danas je fond ove ustanove bogatiji za stotinu novih naslova raznovrsne literature.

Saradnja sa ovom bibliotekom traje od 2005. godine. Mi smo zapravo tad sačinili jedan Sporazum o saradnji kojim smo otvorili istureno Odjeljenje za slijepa i slabovidna lica sa ove regije. Prvenstveno s ciljem da slijepa lica na ovim područjima znaju da imaju istureno Odjeljenje na svom području, u biblioteci „Alija Isaković“ koje mogu koristiti“, rekao je za Radio Gradačac Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

Ovo odjeljenje od danas je bogatije za stotinu novih naslova. To je produkcija koju smo mi napravili u proteklih godinu dana gdje imate svu vrstu literature, od obavezne lektire za osnovno i srednje obrazovanje, od stručne literature, od beletristike, domaće i svjetske književnosti. Znači sve ono što biblioteka „Alija Isaković“ ima na crnom tisku naći će se na cd-u u mp3 formatu za korisnike slijepa i slabovidna lica“, kaže Pleh.

 

U gradačačkoj biblioteci obradovani su novim naslovima, iako izuzetno mali broj građana aktivno koristi fond isturenog Odjeljenja. Zbog toga je njegova popularizacija jedan od ciljeva ustanove.

Sličan zadatak ima i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH. „Svi koji su slijepi, koji žele da koriste usluge naše biblioteke, mi im to omogućimo bez ikakve naknade“, kaže Sakib Pleh.

Vidici se proširuju, tako da ćemo sutra biblioteci u Bijeljini takođe dostaviti stotinu naslova. Ima najava i nekih drugih biblioteka iz RS-a koji žele da koriste naše usluge, a zapravo slijepa i slabovidna lica širom svijeta mogu da koriste naše usluge. Ukoliko razumiju ovo govorno područje na kojem mi pravimo knjige, žele voljno da čitaju, mi im to omogućavamo“, rekao je između ostalog za Radio Gradačac direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube