Najnovije vijesti

U Gradačcu 3 nova slučaja pozitivna na koronavirus

07/07/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu 3 nova slučaja pozitivna na koronavirus
GRADAČAC

U posljednja 24 sata potvrđena su 3 nova slučaja pozitivna na koronavirus sa područja Gradačca.

Podsjećamo, 4. jula potvrđeno je da je jedan zdravstveni radnik Doma zdravlja Gradačac pozitivan na koronavirus, nakon čega su kontakti prvog reda testirani i stavljeni preventivno u izolaciju do rezultata testiranja i date preporuke i savjeti od strane nadležnog epidemiologa. Očekuje se zvanično očitovanje Doma zdravlja Gradačac o novozaraženim licima i njihovoj mogućoj vezi sa prethodno potvrđenim pozitivnim slučajem na COVID-19 kod radnika ove Ustanove.


U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u posljednja 24 sata testirano je 313 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 57 osoba, što predstavlja najveći broj novootkrivenih slučajeva u Tuzlanskom kantonu u jednom danu.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona evidentirana su i dva smrtna slučaja. U pitanju su dvije ženske osobe, jedna starije životne dobi sa područja Kalesije, dok je druga ženska osoba srednje životne dobi iz Sapne. U pitanju su pacijentkinje koje su bile hospitalizirane u UKC-u Tuzla sa brojnim komorbiditetima.

Sa današnjim datumom 530 je aktivnih zaraženih osoba na području Tuzlanskog kantona, a 261 osoba se oporavila. Broj smrtnih ishoda na području TK je 26. Trenutno su 44 pacijenta pozitivna na COVID-19 hospitalizirana u UKC-u Tuzla od čega je jedna osoba na respiratoru, a njih 486 se nalazi na kućnom liječenju. 454 osobe su pod zdravstvenim nadzorom. Od pojave koronavirusa na području TK do danas je potvrđeno 818 slučajeva zaraze. Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke.


Broj pozitivnih po prebivalištu na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata: Kalesija – 14, Tuzla – 13, Živinice – 7 , Banovići i Lukavac po 5 novozaraženih, Teočak – 4, Gradačac i Sapna po 3, a po jedan novozaraženi registrovan je u Gračanici, Kladnju i Srebreniku.


Radio Gradačac / Krizni štab Ministarstva zdravstva TK

Comments are closed.

YouTube