Najnovije vijesti

U Gradačcu 5. Međunarodni sajam pčelarstva

04/08/2022 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu 5. Međunarodni sajam pčelarstva
GRADAČAC

Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu, kao podsajamska manifestacija, održat će se 5. Međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2022“. Organizator je Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac. Sajam pčelarstva će trajati od 24. do 27. avgusta na platou sportske dvorane.

Ove godine, u četiri dana sajma, predstavit će se oko 30 izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država. Kao i prethodnih godina bit će održana predavanja i dodijeljene medalje i diplome za najuspješnije pčelare.

Do sada je na analizu dostavljeno oko 180 uzoraka. Hemijska i senzorna analiza dostavljenih uzoraka meda vrši se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Najbolje ocijenjene medove u kategorijama bagrem, lipa, livada, medljika i drugi, ćemo nagraditi peharima, medaljama i diplomama. Poseban pehar će biti uručen za najbolje ocijenjeni uzorak meda, ističe Mirsad Delibašić, predsjednik Udruženja pčelara “Pčela” Gradačac.

Pčelari ističu da je ova godina po prinosima bila bolja od prethodne tri, ali da to neće moći nadoknaditi gubitke koje su imali u periodu od 2019. do 2021. godine.

I pored tih gubitaka na ovogodišnjem sajmu pčelarstva, koji je osim izložbenog i prodajnog karaktera, za posjetioce i kupce će biti prodaja meda po povoljnijim sajamskim cijenama, ističe Delibašić.

UP “Pčela” Gradačac ima 134 člana i u posljednjih pet godina je u stalnoj ekspanziji. Ove godine je za sve članove Udruženja koji su platili članarinu za 2021. i 2022. godinu obezbjeđena oprema, pčelarska bluza i rukavice sa ispisanim logom Udruženja.

Trenutno se vode aktivnosti na brendiranju gradačakog bagremovog meda.

Radio Gradačac / Služba za informisanje “Sajam šljive 2022”

Comments are closed.

YouTube