Najnovije vijesti

U Gradačcu 9002 zaposlena radnika

10/08/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu 9002 zaposlena radnika
Biznis

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 03.08.2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 516.462. Broj zaposlenih manji je za 1.658 u odnosu na prethodno objavljeni podatak o broju zaposlenih od 27.07.2020. godine kada je iznosio 518.120.

Do smanjenja broja zaposlenih došlo je u različitim djelatnostima, a najviše u djelatnosti ugostiteljstva, hotelijerstva, trgovine, obrazovanja i djelatnosti proizvodnje.

Na području Gradačca evidentirana su 9.002 zaposlenika po prebivalištu osiguranika, a 8.475 radnika po sjedištu poslodavca, najnoviji su podaci Porezne uprave FBiH.

Od 14. aprila kada je Porezna uprava Federacija BiH počela objavljivati kontinuirane podatke o stanju zaposlenosti do 03. avgusta na području Gradačca broj zaposlenih radnika po prebivalištu osiguranika  je manji za 79 osoba (9.081) a po sjedištu poslodavca manji za 162 zaposlenika (8.637).

U tabelarnom pregledu koji se može vidjeti na linku http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/zaposleni_za_WEB_na_dan_03_08_2020-1.pdf daje se pregled stanja broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama na dan 03.08.2020.godine.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, saopćeno je iz PU FBiH.

Radio Gradačac / Porezna uprava FBiH

Comments are closed.

YouTube