Najnovije vijesti

U Gradačcu borave studenti iz Holandije

26/03/2019 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu borave studenti iz Holandije
GRADAČAC

Provodeći projekat “Bosnia” u Gradačcu borave članovi organizacije ROC de Leijgraaf iz Holandije. Radi se o mladim ljudima, učenicima srednjih škola i studentima koji su na ekskurziji u Bosni i Hercegovini i 15 dana će raditi molerske radove i oslikavanje unutrašnjosti OŠ “Ivan Goran Kovačić” i Doma zdravlja u Gradačcu.

Osim radnih aktivnosti, gosti iz Holandije se druže sa učenicima i kroz zabavu upoznaju sa kulturom, tradicijom i običajima, ali i prenose neka pozitivna iskustva zemlje iz koje dolaze.

Prema riječima voditeljice projekta Dafne Beurskens (Daphne Beurskens) iz organizacije ROC de Leijgraaf, sve je počelo kad je njena kolegica prije deset godina odlučila da dođe u ovu zemlju jer je čula za neke priče za koje je smatrala da nisu lijepe, i htjela je da se sama uvjeri i da dokaže drugima da to nije tako.

– Mi smo došli ovdje upravo zbog gospodina Mirsada Mešića, vlasnika preduzeća „Sudex bus“ koji je inače naš prevoznik zadnje četiri godine, i ovo je bila naša želja da se na neki način njemu odužimo za sve njegove usluge. Svake godine do sada smo išli samo u osnovne škole, ali smo ove godine odlučili da dođemo u OŠ „Ivan Goran Kovačić, ali i u Dom zdravlja Gradačac. U prvoj grupi došao je 31 student, a drugoj će ih biti 20. Naš cilj nije samo da naši studenti ukrašavaju škole, mi želimo da oni upoznaju vaše ljude i običaje i da se što više družimo. Također ćemo djeci donirati sportsku opremu, odjeću, školski pribor, kao i druge stvari koje smo obezbijedili za učenike škole, rekla je za Radio Gradačac Dafne Beurskens.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube