Najnovije vijesti

U Gradačcu boravili članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

20/03/2019 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu boravili članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

Na zahtjev Općine Gradačac danas su u Gradačcu boravili članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dr. Amir Pašić, Radoje Vidović i Goran Milojević.

Ovom prilikom održan je konsultativni sastanak sa općinskim načelnikom Edisom Dervišagićem sa saradnicima o implementaciji projekta sanacije i rekonstrukcije Starog grada Gradačac i uključenju Komisije u projekat u skladu sa njenim nadležnostima s ciljem očuvanja ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i njegove valorizacije u kulturnom i turističkom smislu.

Prema riječima člana Komisije dr. Amira Pašića, radi se o vrijednom kuturnom dobru čiju je sanaciju i zaštitu potrebno raditi u skladu sa uzansama UNESCO-a.

– Sredstva koja je Federalna vlada dala za projekat mogu se smatrati inicijalnim jer će ovaj projekat tražiti jako mnogo ulaganja, međutim postoje metode i načini da se to uradi. Mogućnosti su izuzetne i mislim da će se veoma brzo stvoriti atmosfera da vrlo brzo dođemo do konkretnih postavki toga plana implementacije te pristupiti fazama koje su neophodne. Prvo je sanacija onog što je oštećeno i što ugrožava ljude, a onda postepeno ići u naredne faze da se dobije ekonomski opravdan objekat, rekao je, između ostalog, dr. Amir Pašić.

Nakon sastanka u Općini, članovi komisije su obišli Stari grad i posjetili Zavičajnu muzejsku zbirku

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube