Najnovije vijesti

U Gradačcu danas niz događaja u povodu obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana

20/10/2023 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu danas niz događaja u povodu obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 22. oktobra Dana Zlatnih ljiljana Gradačca, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljani” Gradačac danas je organizovalo tradicionalni turnir u malom nogometu. Turnir je proglasio otvorenim Hajrudin Hasanbašić, pomoćnik gradonačelnika grada Gradačca, a u ime organizatora prisutnima se obratio Sead Osmanović, predsjednik UDNRP “Zlatni ljiljani” Gradačac.

Na 13. malonogometnom turniru učestvovalo je sedam osnovnih škola sa područja Gradačca. Najboljim ekipama i pojedincima su uručena priznanja, a školama zahvalnice za učešće na ovogodišnjem malonogometnom turniru. Prvo mjesto osvojila je O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, drugoplasirana je ekipa O.Š. „Musa Ćazim Ćatić“ Zelinja Donja, a treće mjesto pripalo je školi „Hasan Kikić“ Vida 1 – Gradačac. Priznanje za fair play dobila je ekipa O.Š. „Edhem Mulabdić“ Međiđa Donja, najbolji igrač turnira je Alden Mulaomerović (O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac), a najbolji golman je Vedad Bošnjak (O.Š. „Musa Ćazim Ćatić“ Zelinja Donja).

Nakon otvaranja turnira, predstavnici ekipa, članovi Udruženja “Zlatni lljani” i zvanične delegacije Gradske uprave i Saveza boračkih organizacija Gradačac položili su cvijeće na spomen-obilježje kod O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ i odali dužnu poštu nevino ubijenoj gradačačkoj mladosti.

– Ove godine za Dan ljiljana Gradačca organizovali smo tradicionalni malonogometni turnir učenika osnovnih škola. Drago nam je da su se odazvale sve osnovne škole, jer ovaj turnir postaje mjesto druženja gdje se djeca međusobno upoznaju. Naša je dužnost i obaveza da im pružimo priliku da uživaju u sretnom djetinstvu i da im se ne ponovi ono što smo mi preživjeli, kazao je Sead Osmanović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljani“ grada Gradačca.

Dan Zlatnih ljiljana Gradačca prilika je da se okupe dobitnici najvećih ratnih priznanja. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 40 boraca, uz po jednog nositelja Zlatne policijske značke i Zlatne policijske zvijezde. Dva su nosioca odlikovanja „Srebrni štit“, a pet pripadnika policijskih snaga su dobitnici priznanja „Srebrna policijska značka“.

U povodu obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana grada Gradačca, članovi ovog Udruženja organizuju višednevne aktivnosti. Neizostavan je obilazak porodica poginulih i umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja, uz prigodne poklone. Istaknut ćemo i posjetu poprištu bitke za oklopni voz, te odavanje pošte na spomeniku Zlatnim ljiljanima i dobitnicima Zlatne policijske značke, koji je izgrađen na prilazu gradačačkim srednjim školama i preko puta ulice Zlatnih ljiljana. Upravo gradačačka mladost i simbolika naziva ulice je poveznica koja bi trebala ostati neraskidiva, kao trajno sjećanje na herojsku borbu za slobodu Bosne i Hercegovine.

Kako bi se najmlađim stanovnicima Gradačca ali i šire približila historijska uloga odbrane Gradačca i BiH od agresora, članovi Udruženja će danas u gradskom kinu za učenike srednjh škola organizovati projekciju dokumentarnog filma „Velikosrpska agresija na BiH“ autora Avde Husejnovića.

I ove godine upriličeno je druženje Zlatnih ljiljana sa najmlađim sugrađanima. Tema ovogodišnje Vesele ulice je “Djeca crtaju Ljiljanima i svom gradu”.  Za naše sugrađanje Zlatni ljiljani i srednjoškolci organizovali su uličnu akciju “Zlatni palačinak” na aleji kestenova.

Neizostavan sadržaj je i „Veče zlatnih ljiljana“, zabavna manifestacija na kojoj se okupe članovi Udruženja, njihovih porodica i gosti.

__________

__________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube