Najnovije vijesti

U Gradačcu lani 36 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

18/02/2021 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu lani 36 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici
GRADAČAC

Nasilje u porodici predstavlja težak društveni problem prisutan u svim zajednicama. Prema istraživanjima provedenim prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini 90% građana izražava visok stepen svjesnosti o problemu nasilja u porodici, ali ga 45% stanovnika posmatra kao privatni problem. Svjesnost javnosti potiču različite vrste društveno odgovornih kampanja koje provode nevladine organizacije uz sve izraženiju podršku nadležnih institucija.

Jedna od njih je i Centar za socijalni rad Gradačac koji provodi postupak zbrinjavanja žrtve. Službenici Centra su  tokom prošle godine evidentirali 36 prijava slučajeva nasilja u porodici i 7 izrečenih sudskih mjera. U 2019. godini bilo je 45 prijava i 5 izrečenih mjera. Ovi podaci oslikavaju izraženost problema nasilja u porodici u našoj sredini potvrdila je socijalna radnica Mirsada Omerović.

Nasilje u porodici dužni su prijaviti svi, socijalni radnici, zdravstveni radnici, nastavnici, odgajatelji i svaki drugi građanin koji sazna za učinjene radnje nasilja u porodici. U decembru 2009. godine izrađen je i potpisan Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za TK kao obavezujući dokument kojim su jasno definisane uloge i zadaci nadležnih institucija, pojašnjava Omerović.

Kada uposlenik Centra za socijalni rad na bilo koji način dobije informaciju da je izvršen bilo koji vid nasilja dužan je hitno i bez odlaganja slučaj prijaviti službenicima  policije, bez obzira da li je to već uradio neko drugi, dostaviti sve informacije, sačiniti službenu zabilješku i odazvati se pozivu službenika policije radi zbrinjavanja žrtava nasilja, pogotovo djeteta, kaže Omerović i naglašava kako je prvi korak prijava nasilja nakon čega žrtva može računati na svu moguću zaštitu koja se može pružiti.

Uzroci nasilja u porodici mogu biti različiti, a zahvaljujući edukaciji takve slučajeve postaje lakše prepoznati. Žrtvama nasilja stručnu pomoć pruža i Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Gradačac, te uposlenici Centra za socijalni rad kroz savjetodavni rad, dežurstva, posjete porodicama i praćenje odnosa u njima.

Problem nasilja u porodici nije izražen samo među supružnicima. U Centru za socijalni rad Gradačac od početka ove godine registrovali su već dva slučaja nasilja nad roditeljima starije životne dobi, još jedne osjetljive kategorije društva, koji su u ovim slučajevima smogli snage zatražiti pomoć.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube
Kaki777Kaki777Kaki777Kaki777Kaki777https://slot-thailand.stkippgrisumenep.ac.id/Akun SlotAkun GacorSlot JpMpo SlotAkun ProSlot AsiaRtp SlotSlot OnlineLink SlotSlot PragmaticSlot PgAnti RungkadSlot JepangDepo SlotSlot DanaSlot ZeusSlot MahjongSlot GopaySlot ManiaSlot ThailandSlot Ovo