Najnovije vijesti

U Gradačcu na COVID-19 testirane 254 osobe

10/05/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu na COVID-19 testirane 254 osobe
GRADAČAC

Prema preporukama SZO, Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, a u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora vezano za pojavu pandemije izazvane novim koronavirusom u periodu od 27.02. – 10.05.2020.godine broj osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor, a prema bazi podataka Higijensko-epidemiološke službe, koji su poslani Zavodu za javno zdravstvo TK sa područja Grada Gradačac je 1073 .

U pomenutom periodu broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom a koje su samoinicijativno prekinule kućnu izolaciju je 26.

Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom koje su završile period kućne izolacije u trajanju od 14 dana i tretiraju se kao zdrave je 692.

Dana 10.05.2020. godine ukupan broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 355.

Za vrijeme trajanja kućne izolacije kod svih 355 osoba, a koje su pod zdravstvenim nadzorom od strane nadležnog epidemiologa JZU Dom zdravlja Gradačac dr. Fatime Ibranović Hadžimehić, vršen je svakodnevni telefonski monitoring u pogledu kontrole simptoma (kašalj, visoke temperature iznad 38,5°C, otežanog disanja, bolova u grudnom košu), i konstantuje se da je  stanje stabilno.

Ukupan broj testiranih sa današnjim danom na području Grada Gradačac je 254.

Od ukupnog broja testiranih 254 na području Grada Gradačac, kod 246 testirana, nalaz na COVID-19 je negativan, a za 8 testiranih, rezultate testa očekujemo u narednom periodu, o čemu će javnost blagovremeno obaviještena, saopćeno je iz Higijensko-epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Gradačac.

Radio Gradačac / HES DZ Gradačac / Foto: Ilustracija

Comments are closed.

YouTube