Najnovije vijesti

U Gradačcu na vrijeme otvoreno 56 redovnih biračkih mjesta

15/11/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu na vrijeme otvoreno 56 redovnih biračkih mjesta
GRADAČAC

Birališta za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvarena su jutros u 07.00 sati i birači će moći glasati do 19 sati. Na području grada Gradačca otvoreno je 56 redovnih biračkih mjesta među kojima su i biračka mjesta za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima.

Za ovogodišnje Lokalne izbore biće angažovano šest mobilnih timova za 162 osobe koje će glasati od kuće. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19 pa su angažovana i dva Covid mobilna tima koji će obići birače i omogućiti im glasanje ukoliko uz zahtjev Gradskoj izbornoj komisiji dostavili odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa (medicinski nalaz ili akt o izolaciji). 

Taj broj se stalno mijenja jer pristižu nove prijave osoba koji su oboljeleli od Covid-19 ili im je izdato rješenje o izolaciji. Mobilni timovi će obići 90 birača koji su prijavljeni za glasanje do 11. novembra zaključno sa 24 sata. Nakon toga ćemo pratiti situaciju i nadam se da će i ostali moći ostvariti svoje biračko pravo, rekao je za Radio Gradačac predsjednik Gradske izborne komisije Gradačac Hajrudin Hasanbašić.

Jedno biračko mjesto u Mionici-Centar B je promijenilo lokaciju jer nije kvadraturom odgovaralo biralištu i građani sa ovog područja jutros glasaju u prostorijama porodične ambulante. Inače, birališta su otvorena uglavnom u zgradama gradačačkih osnovnih škola i društvenim domovima ali ih ima i u prostorijama privrednih subjekata i porodičnim kućama.


U biračkom spisku za izbornu jedinicu Gradačac nalazi se 36.232 građana koji imaju mogućnost da ostvare svoje biračko pravo.


Gradska izborna komisija objavila je spisak biračkim mjesta i lokacije gdje će se vršiti glasanje. Građani imaju mogućnost da na nekoliko načina provjere da gdje se nalazi njihovo biračko mjesto i da li su upisani u Centralni birački spisak.

Mogu prozvati Centar za birački spisak Gradačac na telefon broj 035/369-759, ili koristiti web stranicu CIK BIH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrovani“, sms broj 091/12-12-12 i viber aplikaciju preko linka https://viber.com/izbori2020  ili je dovoljno u Viber pretragu ukucati “IZBORI”.

Ukoliko se ne nalaze na biračkom spisku mogu se registrovati u Centru za birački spisak, prostorije GIK Gradačac, ulica Husein kapetana Gradaščevića (iza sjedišta Policijske uprave Gradačac)  i na glasačkom mjestu u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću.


Za Lokalne izbore 2020 u izbornoj jedinici Gradačac prijavilo se 29 političkih subjekata među kojima je 11 za nacionalne manjine. Za poziciju gradonačelnika naklonost birača će tražiti tri kandidata.


Politički subjekti su u proteklih 30 dana imali mogućnost da građanima predstave svoje programe i planove. Koliko su stranke i kandidati uspjeli u predizbornoj kampanji ostvariti svoje ciljeve saznat ćemo kasno večeras nakon što budu objavljeni prvi preliminarni rezultati glasanja.

Ovogodišnje Lokalne izbore u izbornoj jedinici Gradačac prati 873 registrovana posmatrača iz političkih stranaka i nevladinih organizacija. U osiguranje izbornog procesa uključeni su i pripadnici PU Gradačac.

Izbori se odvijaju uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, nošenje maski za lice i držanje fizičke distance.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube