Najnovije vijesti

U Gradačcu obilježan 27. juli – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma

27/07/2021 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu obilježan 27. juli – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma
Boračka udruženja

Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Gradačac danas je u gradskom parku obilježilo 80. godišnjicu od ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma. Delegacije boračkih organizacija, garda Gradačac i političkih stranaka položile su cvijeće na spomenike i biste u gradskom parku.

Kako je istaknuto na prigodnoj ceremoniji , 27. juli –  Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma predstavlja jedan od najznačajnih datuma u historiji bh. naroda i građana. Tog datuma 1941. započeta je borba protiv okupatora i domaćih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Ustanak naroda Bosne i Hercegovine najprije je podignut u Drvaru i 27. jula 1941. godine ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista. Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika.

Sa područja Gradačca aktivno je u Narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine učestvovalo 1005 borca svih nacionalnosti. Bili su borci 6. Istočno-bosanske brigade, 15. Majevičke brigade, 18. Hrvatske brigade, 2. Krajiške i Slavonske brigade, 16. Muslimanske brigade i Posavsko-trebavskog partizanskog odreda.

Njih 315 ugradilo je svoje mlade živote u temelje slobode i borbe protiv fašizma. Poginulo je 45 boraca iz drugih partizanskih jedinica a 70 je žrtava fašističkog terora. U borbama za Gradačac i okolinu poginula su dva narodna heroja: Vojko Milovanović i Pero Bosić. Sa gradačačkog područja bilo je 16 nosilaca „Partizanske spomenice 1941.“.

U povodu obilježanja „27. jula – Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma” Udruženje antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Gradačac, svim građankama i građanima uputilo je javnu čestitku.

I Savez antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona prigodnim programima obilježava ovaj značaj hitorijski datum. Druženje sa antifašistima TK održano je jučer na Srnici u općini Banovići. I ove godine će organizovati tradicionalni Marš „Tragom Oblasnog vojnog štaba Tuzla-Šekovići“. Centralna manifestacija obilježavanja 80. godišnjice ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine 27. jula 1941. godine bit će održana u Drvaru.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube