Najnovije vijesti

U Gradačcu obilježen 15. april – Dan Armije Republike BiH

15/04/2019 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu obilježen 15. april – Dan Armije Republike BiH
GRADAČAC

Prigodnim aktivnostima u Gradačcu je danas obilježena godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kulturu sjećanja njeguje Savez boračkih organizacija, koji je i ovim povodom organizovao nekoliko događaja.

Povodom 27. godišnjice formiranja Armije RBiH na Centralnom spomen obilježju u Gradačcu položeno je cvijeće i odata počast žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata. U Mjesnoj zajednici Bukva otkriveno je spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata od 1992. do ‘95. godine. Gotovo četvrt vijeka nakon završetka rata, zahvaljujući angažmanu mještana MZ-e, općine Gradačac, te pomoći Organizacije demobilisanih boraca, i ova MZ dobila je mjesto sjećanja na časnu i hrabru odbranu Gradačca i BiH. Spomenik sa imenima 34 poginula mještana otkrili su Adna Bristrić i Muris Zukić, članovi Organizacije porodica šehida i civilnih žrtava rata. 

Čestitajući Dan Armije RBiH, ratni načelnik Štaba 107. viteške mtbr i Komandant 213. viteške mtbr Sadan Imamović je istakao da je ovo dan koji svi moramo da pamtimo i obilježavamo.

– Naši borci, od kojih je poginulo oko hiljadu, što znači da je svaki deseti pripadnik Gradačačke brigade dao svoj život za svoju Bosnu i Hercegovinu i za svoj grad, moraju da znaju da će istorija kada tada pokazati koliko je Gradačac značio Bosni i Hercegovini i da smo bili kapija Bosne i Hercegovine. Posebno smo bili na udaru iz razloga što je to bio koridor koji je spajao Krajinu sa Srbijom, odnosno Posavinom i Bijeljinom, naglasio je Imamović

Općinski Načelnik Edis Dervišagić poručio je ovom prilikom da spomen obilježja obavezuju mlade naraštaje da ulogu branilaca Gradačca njeguju kao historijsku činjenicu koja se ne smije zaboraviti.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube