Najnovije vijesti

U Gradačcu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25/11/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je obilježen u Gradačcu odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941-1945. godine i centralnom spomen obilježju šehidima, palim borcima i cvilnim žrtvama rata 1992-1995. godine.

Cvijeće su položile delegacije Grada Gradačac, Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Gradačac, boračkih organizacija i političkih stranaka.

Čestitku u povodu obilježavanja 25. novembra – Dan državnosti Bosne i Hercegovine stanovnicima grada Gradačac i svim Bosancima i Hercegovcima uputio je gradonačelnik Edis Dervišagić.

 

Dragi građani Gradačca, obilježavanje ovog značajnog praznika treba da potvrdi uvjerenje i nastojanja da samo u zajedništvu i toleranciji građani naše države Bosne i Hercegovine mogu istrajati i uspjeti na putu izgradnje demokratske, savremene, stabilne i sigurne države zasnovane na tekovinama antifašističke borbe svih njenih naroda. Još jednom svim građanima čestitam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Ovom prilikom, još jednom je  istaknuta važanost 25. novembra 1943. godine i obilježavanja 77. godišnjice Prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu. Jedna od najvažnijih odluka Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a je činjenica da je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Bosna i Hercegovina je uspjela očuvati svoju multietničnost i baštinu zasnovanu na suživotu njenih naroda koji su vijekovima hrabro branili i odbranili granice Bosne i Hercegovine. 

Delegacija UABNOR 1941-1945. Gradačac položila je cvijeće na bistu Josipa Broza Tita u gradskom parku.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube