Najnovije vijesti

U Gradačcu obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

22/05/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona
GRADAČAC

U povodu obilježavanja Dana policije TK predstavnici PU Gradačac, Grada Gradačac, boračkih organizacija i roditelji poginulih pripadnika policije položili su cvijeće na spomen obilježja ispred PU Gradačac, Centralno spomen obilježje civlima i poginulim braniocima u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu i žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata.

Svoj dan policija TK dočekala je u specifičnim okolnostima i zadacima koji su bili usmjereni ka smanjenju širenja korona virusa. Kako je za Radio Gradačac izjavio Mirza Hodžić, zamjenik Komandira PS Gradačac u dosadašnjem periodu stanja nesreće nije bilo značajnijih problema i posebno se osvrnuo na kontrolu osoba u izolaciji.

„Radilo se o oko 1.700 lica koja su bila u izolaciji. U jednom trenutku istovremeno smo morali da obilazimo oko 500 lica koja su dobila mjeru izolacije od strane epidemiološke službe. Izvršili smo preglede tih lica metodom slučajnog uzorka i utvrdili smo izuzetno mali broj kršenja izolacije, za ova 2,5 mjeseca evidentirali smo samo 14 kršenja izolacije“, rekao je Hodžić.

Službenici PS Gradačac izdali su 30 prekršajnih naloga, što je izuzetno mali broj u poređenju sa drugim PS-ama. Više hiljada građana je usmeno upozoreno zbog nepoštivanja mjera nošenja maski, držanja distance i sl. Ozbiljnijih kršenja mjera nije bilo, istakao je Hodžić i zahvalio građanima Gradačca na poštivanju mjera kriznih štabova, te pohvalio saradnju sa svim javnim službama, gradskim i mjesnim štabovima civilne zaštite.

U posmatranom periodu smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezgoda, javnog reda i mira i svih drugih oblika kriminaliteta. Hodžić ističe da je to umnogome pomoglo obavljanju zadataka koje su službenici PU Gradačac dobili u stanju proglašene nesreće.


Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić uputio je čestitke pripadnicima policije i zahvalio na dobroj saradnji i preduzimanju mjera na što povoljnijem bezbjednosnom okruženju na području grada Gradačac. Izražena je spremnost da gradski organi u okviru svojih mogućnosti pružaju adekvatnu pomoć u radu Policijske uprave.


Povodom obilježavanja 22. maja, Dana policije Tuzlanskog kantona, danas je na Spomen obilježju pripadnicima policije poginulim u ratu ‘92-95., te na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli odata počast i položeno cvijeće.

Cvijeće su položile delegacije Vlade, Skupštine, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, te delegacije drugih institucija i udruženja.

Ovogodišnji 22. maj tuzlanski policajci dočekuju u specifičnim okolnostima.

S tim u vezi premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je ovom prilikom svim službenicama i službenicima policije i Ministarstva unutrašnjih poslova čestitao današnji praznik.

„Sigurnost dolazi prva i ona je temelj da možemo razgovarati o bilo čemu drugom, privredi, obrazovanju, kulturi…, progresu uopće. A to je upravo temeljna zadaća policije.  Zadaća koju policija Tuzlanskog kantona uspješno obavlja, a što najbolje vidimo po uspjehu kojeg pokazuju akcije i konstantne aktivnost u borbi protiv kriminala“, kazao je premijer Tulumović, te se prisjetio poginulih i ranjenih pripadnika policije, koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno – oslobodilačkom ratu.

Posebne riječi zahvalnosti premijer je službenicima policije uputio i za sve što čine da naše sugrađane zaštite i od epidemije korona virusa.

„Ova oblast nije direktno u njihovoj ingerenciji, ali su službenici policije dali svoj maksimum, izlažući sebe, svoje i zdravlje svojih najbližih riziku, kako bi zaustavili širenje virusa na području našeg kantona“, rekao je premijer Tulumović.


Radio Gradačac / Grad Gradačac / Vlada Tuzlanskog kantona

Comments are closed.

YouTube