Najnovije vijesti

U Gradačcu održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja – Dana “Zlatnih ljiljana” BiH

10/05/2023 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja – Dana “Zlatnih ljiljana” BiH
Boračka udruženja

Gradačac je jučer bio domaćin centralne manifestacije obilježavanja 9. maja – Dana “Zlatnih ljiljana” Bosne i Hercegovine.

Dobitnici najvećih ratnih priznanja ARBiH okupili su se na platou spoomenika “Ljiljan” gdje je održan prigodan historijski čas. Zlatni ljiljani su u svečanom defileu sa Kule „Zmaja od Bosne“ došli u gradski park gdje su zvanične delagacije položile cvijećena spomen obilježja i odale dužnu poštu šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 19912-95. godine i poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog teroira 1941-45. godine. Cvijeće je položeno i na spomenik ubijenoj djeci Gradačca i spomen obilježje Zlatnim ljiljanima i dobitnicima Zlatne policijske značke. Zlatni ljiljani obišli su i poprište bitke za oklopni voz.

Među brojnim zvanicama bio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, koji je odao počast suborcima na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima.

Uvijek mislim na ljude koje sam poznavao, a koji su poginuli u ratu ili su umrli nakon rata.Uvijek se vraćam u to vrijeme i pitam se li to bila neka luda hrabrost ili naivnost? Ali kao čovjek zaista se osjećam ponosno, ponosno jer sam odabrao pravu stranu kada je bilo potrebno i kada je bilo logično, a to je biti u Armiji Republike Bosne i Hercegovine ili MUP-u RBiH, rekao je Željko Komšić.

U povodu obilježavanja dana Zlatnih ljiljana BiH održana je Svačana akademija u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH. U sportskoj dvorani u Gradačcu prisutnima se obratio Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnihpriznanja TK koji je pozdravio prisutne i zaželio svima dobrodošlicu u Gradačac i Tuzlanski kanton.

Na svečanoj akademiji istaknuto je da je Gradačac grad simbol otpora u ratu protiv agresora.  Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH, Aljo Bošnjaković, rekao je  da nije slučajno što je ovaj grad odabran da bude domaćin “Zlatnim ljiljanima” BiH.

Dobrodošlicu u ime grada domaćina poželio je gradonačelnik Edis Dervišagić uz poruku da ovo je Dan kada odajemo počast svim žrtvama antifašistčke borbe, i jedan je od najznačajnih datuma kojim se antifašizam potvrđuje kao civilizacijska tekovina još od Drugog svjetskog rata.

Čini me ponosnim da se ovogodišnji program obilježavanja Dana “Zlatnih ljiljana” održava u herojskom Gradačcu na „kapiji Bosne“ gdje se prisjećamo najhrabrijih i najboljih sinova naše zemlje koje ne smijemo zaboraviti. Zato ovom prilikom svim dobitnicima najviših ratnih priznanja „ZLATNI LJILJAN“ upućujemo izraze iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Čestitku Zlatnim ljiljanima uputio je Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH, Nedžad Lokmić, i iskazao zadovoljstvo što se ova manifestacija održava u Gradačcu.

Za mene je istinski velika čast da prisustvujem manifestaciji koja okuplja najhrabrije branioce Bosne i Hercegovine, one koji su omogućili da idemo stazama ka realizaciji naših ciljeva. Braneći Bosnu i Hercegovinu, odbranili ste temelje civilizacijskih vrijednosti, te pokazali da su sloboda i zajednički život u miru i demokratiji, jedini ispravan put. Hvala vam što čuvate sjećanje na to herojsko doba, poručio je ministar Lokmić. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Centralnoj manifestaciji obilježavana Dana Zlatnih ljiljana BiH prisustvovao je podpredsjednik FBiH Refik Lendo te delegacije Vlade FBiH, Skupštine i Vlade TK. Predsednik Skupštine TK, Žarko Vujović, čestitao je Dan “Zlatnih ljiljana” i uputio poruku mladim ljudima u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom. U ime Vlade TK prisutnima se obratila i javnu čestitku Zlatnim ljiljanima uputila je ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević.

Dan Zlatnih ljiljana bi je prilika da se još jednom podsjetimo na herojsku borbu za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Za iskazanu hrabrost najvećim ratnim priznanjem Armije RBiH značkom “Zlatni ljiljan” odlikovano je 1782 pripadnika ARBIH od kojih posthumno su odlikovana 982 borca.

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana „Zlatnih ljiljana“ Bosne i Hercegoivine, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja TK rasposao je konkurs za najbolje literarne radove na temu: „Zlatni ljiljani bosanski“. Pristigla su ukupno 72 literarna rada učenika osnovnih i srednjih škola. Proglašeni su najbolji literarni radovi.

Srednje škole:

  1. mjesto – AMINA MUSIĆ, II razred, Srednja medicinska škola Tuzla,
  2. mjesto – NELA GRŠIĆ, III razred, Gimnazija, Dr. „Mustafa Kamarić“ Gračanica,
  3. mjesto – FATIMA HUSKANOVIĆ, III razred, Behram-begova medresa Tuzla.

Osnovne škole:

  1. mjesto – EMA ĐONLIĆ, VII razred JU OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac i ADI MURATOVIĆ, Vll rezred, JU OŠ „Mejdan” Tuzla,
  2. mjesto – INES JUKIĆ, VIII razred, JU OŠ „Brčanska Malta” Tuzla i ANES DIVLJANOVIĆ VIII razred, JU „lvan Goran Kovačić“ Gradačac,
  3. mjesto – ESMA FEHRIĆ, VIII razred, JU „Prva osnovna škola“ Živinice i ISAM SULJKANOVIĆ VII razred, JU OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac.

Tehnička organizacija centralne manifestacije obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana BiH povjerana je Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja TK i Udruženju DNRP Gradačac.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube