Najnovije vijesti

U Gradačcu osam osoba pod zdravstvenim nadzorom

05/03/2020 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu osam osoba pod zdravstvenim nadzorom
GRADAČAC

U cilju praćenja epidemiološke situacije vezano za širenje infekcije izazvane korona virusom u Gradačcu su formirani krizni štabovi Grada Gradačca i Doma zdravlja Gradačac.

Kako sazanjemo od dr. Fatime Ibranović-Hadžmehić epidemiologa u Domu zdravlja Gradačac i člana Kriznog štaba Grada Gradačac trenutno je osam osoba pod zdravstvenim nadzorom. Radi se o licima koja su u Gradačac doputovala iz Italije i svi se osjećaju dobro.

Sa njima se svaklodnevno vrši telefonski monitornig simptoma na korona virus kao što su kašalj, povišena temperatura i otežano disanje.

Za građane koji su putovali u neke od zemalja gdje je su evidentirani slučajevi oboljenja od korona virusa poput Italije, Kine, Irana preporučuje se da se telefonskim putem jave u zdravstvenu ustanovu.

Kontakt telefon Higijensko-epidemiloške službe Doma zdravlja Gradačac 035/367-077 od 7 do 15 sati i Služba hitne medicinske pomoći 124 ili 035/816-094 od 15 do 7 sati i vikendom.

Doktorica Fatime Ibranović Hadžmehić ističe da se stanovništvo treba pridržavati mjera nadležnih službi i Kriznog štaba.


Generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati.

  • – Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola,
  • – Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom-baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke,
  • – Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama,
  • – Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu,
  • – Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu tjelesnu temperaturu,
  • – Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radnku naglasite istoriju putovanja.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona sa današnjim danom, (05.03.2020. godine u 8.30 sati) na području Tuzlanskog kantona u kućnoj izolaciji nalazi se 95 osoba koje su boravile u regijama gdje je oboljenje aktivno, svi bez simptoma oboljenja.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube