Najnovije vijesti

U Gradačcu otvoren spomenik braniteljima Bosne i Hercegovine

20/08/2017 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu otvoren spomenik braniteljima Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović i Tasin Okić predsjednik UB „Patriotska liga“ Gradačac, zajedničkim presijecanjem vrpce, otvorili su na uzvišenju Bandera u Jasenici kod Gradačca spomenik braniteljima Bosne i Hercegovine.

Tasin Okić predsjednik UB „Patriotska liga“ Gradačac, jedan od inicijatora izgradnje spomenika kazao je da se on sastoji od pet latica koji simboliziraju zonu obrane 5 bataljuna i 5 stubova vjere sa zvijezdom petokrakom.

„Oko njega se nalazi 7 stiliziranih vojnika, koji simboliziraju 7 korpusa Armije BiH i 7 bataljuna gradačačke 107. viteške motorizirane brigade“, istaknuo je Okić.

Dodao je da je taj spomenik podignut borcima Bosne i Hercegovine i građanima koji su sudjelovali u obrani BiH i simbol je otpora.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović kazao je da mjesto na kojem je podignut spomenik zemlja Gradaščevića koja je iznjedrila u bošnjačkom narodu dva najznačajnija sina: Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu i predsjednika Aliju Izetbegovića rođenog u Bosanskom Šamcu.

Dodao je da je ovaj kraj uvijek bio i ostao kapija Bosne i Hercegovine.

„Ovdje na Banderi, pod ovim obilježjem ljiljanom, pod kojim smo se svi borili, pod kojim smo se zavjetovali da ćemo čuvati našu zemlju, da ćemo se hrabro boriti i da ćemo biti ustrajni, još jednom moramo potvrditi naš zavjet da smo odani sinovi ove zemlje i da ćemo je uvijek braniti“, ustvrdio je Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.

Istaknuo je da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci branili Gradačac.

„Bili smo svjedoci da u našim jedinicama nisu bili samo Bošnjaci, nego i drugi narodi koji su se borili za ovu zemlju. Neka tako uvijek ostane. Neka to bude zavjet i ispod ovog ljiljana ovdje u Gradačcu“, kazao je Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je Gradačac i kota na kojoj se danas nalazi pravo mjesto za izgradnju spomenika braniteljima BiH.

Dodao je da je gradačačka 107. brigada, prva u BiH, ponijela čast viteške u kojoj je 624 boraca poginulo, a 1600 je teško ranjeno.

„Borili su se i ginuli zajedno u njoj pripadnici svih naroda BiH, a prvi komadant je bio Hrvat Ivan Mijačević – Mijač, kojega sam imao čast da upoznam i da zajedno s njim uradim ponešto na logistici za Gradačac“, istaknuo je Izetbegović.

Kazao je da su dobrom suradnjom Bošnjaka i Hrvata, Gradačac i 107. viteška brigada branili „samu bit i dušu Bosne i Hercegovine“.

Otvaranju spomenika na Banderi kod Gradačca nazočilo je više tisuća bivših branitelja Armije BiH, islamskih vjerskih službenika, građana, te bošnjačkih predstavnika na svim razinama vlasti.

Radio Gradačac / Tekst i fotografije: Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube