Najnovije vijesti

U Gradačcu otvorena sva birališta za glasanje na Općim izborima 2022

02/10/2022 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu otvorena sva birališta za glasanje na Općim izborima 2022
IZBORI 2022

 

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se danas, a biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od 7 do 19 sati. Otvoreno 5.903 biračkih mjesta na kojima će mogućnost glasanja na općim izborima imati 3.368.666 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Jutos u 7 sati otvorena su biračka mjesta u Gradačcu. Za Opće izbore otvoreno je 56 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima (u osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“). Na terenu je pet mobilnih timova koji će obići 146 registrovanih građana za ovakav način glasanja.

Zbog tehničkih probelam kašnjena od 20-tak minuta zabilježena su na biračkim mjestima Bukva 4 i Škorići. Na ovim lokacijama će glasanje biti produženo za onoliko vremena kolioko se kasnilo sa otvaranjem biračkog mjesta. Do 9 sati nije bilo prijava zbog neregularnosti izbornog procesa, rekao je za Radio Gradačac predsjenik Gradske izborne komisije Mirel Bijedić.

Za ovogodišnje Opće izbore na području izborne jedinice Gradačac 025A registrovano je 36.076 birača. Angažovano je oko 600 članova biračkih odbora koji će sa članovima Gradske izborne komisije omogućiti sve potrebne uslove građanima da izađu na birališta i ostvare svoje pravo da glasaju.

Do 17 sati na birališta je izašlo 13865 građana s pravom glasa ili 38,43 posto ukupnog broja registrovanih birača.
Do 15 sati na birališta je izašlo 10512 građana s pravom glasa ili 29,14 % ukupnog broja registrovanih birača.
Do 11 sati na birališta je izašlo 5132 građana s pravom glasa ili 14,50 posto ukupnog broja registrovanih.
Do 9 sati na birališta je izašlo 2460 građana s pravom glasa ili 6,82 % ukupnog broja registrovanih.

Birači koji ostvaruju pravo na glasanje a nisu upisani u Centralni birački spisak, uglavnom se radi o osobama koje su postale punoljetne, trebaju se javiti u Matični ured (ulica Ibrahima Kapetanovića, Potok Mahala) kako bi dobili potrebne informacije i nakon identifikovanja birača ostvarili mogućnost za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićem.

Da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Birači lokaciju svog biračkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.

Ukoliko želite saznati da li ste registrovani posjetite web stranicu Centralne izborne komisije BiH i na linku Da li ste registrovani popunite tražene podatke.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube