Najnovije vijesti

U Gradačcu se gradi novih 35 kilometara kanalizacione mreže

15/11/2019 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu se gradi novih 35 kilometara kanalizacione mreže
FOTO/VIDEO

Grad Gradačac i Republika Češka realizuju projekat izgradnje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada i ti radovi trebali bi biti završeni do sredine naredne godine.

Radovi su dio višemilionskog projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“ ukupne vrijednosti oko 30 miliona KM, a finansira se iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstvima Češke razvojne agencije i Švedske agencije za razvojnu saradnju (SIDA). 

U protekle tri godine na području Gradačca, zajedno s Ambasadom Republike Češke u Bosni i Hercegovini, implemetirani su projekti u vrijednosti od oko 6,5 miliona KM. Radi se o prečistaču otpadnih voda koji je u potpunosti završen i u funkciji te o izgradnji oko 17 km kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada.

Tim povodom jučer je u Gradačcu upriličen prijem za nj.e. Jakuba Skalnika, ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini i počasnog građana Gradačca. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem češki ambasador je obišo gradilište gdje se vrši izgradnja kanalizacione mreže.

Do sada su završeni radovi izgradnje kanalizacione mreže dužine 17,5 kilometara u naseljima Ledenice Gornje i Ledenice Donje finasirane od Švedske agencije za razvojnu saradnju (SIDA). U saradnji sa Češkom razvojnom agencijom izgrađena je kanalizaciona mreža u naseljima Škorići i Bagdale. U toku su radovi u Vida 1 i kod Doma zdravlja. A uskoro se očekuje početak radova u Sibovcu i Vidi II.

Realizacijom projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“ će se u južnom dijelu grada Gradačca izgraditi preko 100 km vodovodne mreže zajedno sa objektima. Prema projektnoj dokumentaciji  u sjevernom dijelu grada predviđena je izgradnja oko 35 km kanalizacione mreže i rekonstrucija postojeće vodovodne mreže u dužini od 40 kilometara.

U video prilogu Radio Gradačca govore: 

Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke u BiH

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube