Najnovije vijesti

U Ledenicama Donjim će biti obnovljena jedna stambena jedinica povratnicima

10/02/2021 | objavio Radio Gradačac
U Ledenicama Donjim će biti obnovljena jedna stambena jedinica povratnicima
FBiH/BiH

U Sarajevu su u ponedjeljak 8. februara 2021. godine potpisani sporazumi o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) za Potprojekat BiH5 “Obnova i izgradnja 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH”.

Sporazume je, u svojstvu implementatora projekta, s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine i grada u Federaciji BiH, među kojima i Gradačac, potpisao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Grad Gradačac se obavezao da će na osnovu potpisanog sporazuma, u Gradačcu biti obnovljeno jedna stambena jedinica u MZ Ledenice Donje.

Obaveze koji proizilaze ogledaju se u izdavanju svih neophodnih saglasnosti i dozvola iz svoje nadležnosti kao i obezbjeđenje priključaka na komunalije, saopćeno je iz gradske uprave Gradačca.

U okviru RSG-a, donatori su dosad izdvojili 570 miliona KM, od čega se oko 130 miliona KM odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Evropska unija je najveći donator sa 460 miliona KM, a slijede Sjedinjene Američke Države sa 47 miliona KM, te Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i još nekoliko zemalja.

Snažnu podršku ovom programu pružaju i UNHCR, OSCE te Razvojna banka Vijeća Evrope. Osim Bosne i Hercegovine, RSG-om su također obuhvaćene Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Radio Gradačac / Grad Gradačac / Vlada FBiH

Comments are closed.

YouTube