Najnovije vijesti

U nedjelju obilježavanje dvije godišnjice iz odbrambeno-oslobodilačkog rata

29/06/2019 | objavio Radio Gradačac
U nedjelju obilježavanje dvije godišnjice iz odbrambeno-oslobodilačkog rata
GRADAČAC

Savez boračkih organizacija Grdačac će u nedjelju, 30. juna, obilježiti godišnjicu maskra nad civilima općine Gradačac iz 1992. godine na putu Gradačac – Ormanica.

Prigodan program prisjećanja na ovaj tragičan događaj iz 1992. godine biće upriličen na spomen-obilježju žrtvama masakra. Na mjestu stravičnog događaj gdje je prije 27 godina ubijeno 16 nedužnih civila sutra će se okupiti preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, delegacije javnog i političkog života Gradačca.

Na spomen-obilježje biće položeni vijenci i cvijeće u sjećanje na žrtve masakra koji se dogodio 30. juna 1992. godine na putnom pravcu Kerep-Ormanica. Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane.

Kako najavljuju iz Saveza boračkih organizacija, koji je organizator obilježavanja godišnjice, od 10 sati kod spomen-obilježja na putu Kerep-Ormanica okupit će se članovi porodica poginulih, učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata i mnogi drugi.

Ovim povodom iz Saveza boračkih organizacija oglasili su se saopćenjem u kojem izražavaju zabrinutost i žaljenje jer zločinci i krivci za strašni masakr naših sugrađana nisu uhapšeni i kažnjeni za počinjeni zločin.

U saopćenju se navodi:

“U povodu sjećanja na žrtve 30. juna 1992. godine, koji se desio na putnoj komunikaciji Gradačac-Ormanica, tom prilikom je agresor izvršio masakr nad civilima naše općine gdje je brutalno ubijeno šesnaest (16) naših sugrađana.

Koordinacioni odbor boračkih organizacija općine Gradačac je još u avgustu 2009. godine organizovao Okrugli sto na temu “Ratni zločini na općini Gradačac” kako bi krivci odgovarali za svoja nedjela.

Za ovaj ratni zločin još uvijek niko nije procesuiran.

Danas 27 godina kasnije moramo izraziti zabrinutost i žaljenje jer zločinci i krivci za strašni masakr naših sugrađana nisu uhapšeni i kažnjeni za počinjeni zločin. 

Mi, ratni veterani i porodice ubijenih u masakru 30.juna 1992. godine od nadležnih pravosudnih institucija tražimo da u najkraćem roku podignu optužnice i procesuiraju one koji su krivi za bjesomučna ubistva naših sugrađana.”

Organizatori obilježavanja godišnjice i ovoga puta posebnu pažnju posvetit će članovima porodica tragično stradalih građana Gradačca koje će posjetiti tokom današnjeg dana, a istim povodom u večernjim satima u Kerepu će biti odigran 4. malonogometni turnir.


Udruženje boraca Patriotske lige Gradačac će sutra sa početkom u 17 sati prigodnim sadržajima na platou kote Bandera kod spomenika “Ljiljan” obilježiti 28. godišnjicu osnivanja Patriotske lige.

Kako informišu iz PL-a, na obilježavanje godišnjice pozvani su svi članovi i komandanti kriznih štabova mjesnih zajednica, komandanti rejonskih štabova i komanda Glavnog štaba PL-a Gradačac.

O načinu organizovanja i imenima organizatora otpora Patriotske lige Gradačac govorit će predsjednik UO PL-a Gradačac Tasin Okić.

Nakon svečanosti na spomeniku “Ljiljan, uslijedit će poklanjanje hatma-dove šehidima i umrlim pripadnicima PL-a na Centralnom spomen-obilježju u gradskom parku.

 

Iz PL-a Gradačac pozvali su sve građane grada Gradačca da se pridruže ovoj svečanosti i na taj način odaju priznanje ljudima koji su bili začetnici herojske odbrane Gradačca u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do `95. godine.


Radio Gradačac / Savez boračkih organizacija Gradačac / UB Patriotske lige Gradačac / Foto: arhiva

Comments are closed.

YouTube