Najnovije vijesti

U OPĆINSKOM VIJEĆU GRADAČAC SAMO JEDNA ŽENA

22/11/2016 | objavio Radio Gradačac
U OPĆINSKOM VIJEĆU GRADAČAC SAMO JEDNA ŽENA
Gradsko vijeće

Eho lokalnih izbora vjerovatno će još dugo odjekivati Bosnom i Hercegovinom. Biće i dalje međusobnih optužbi političkih subjekata o krađi, izbornoj prevari, kupovini glasova i drugim izbornim marifetlucima. Kako ući u kraj izbornom inženjeringu preferencijalnog glasanja na bh način pitanje je koje treba uputiti najjačim političkim subjektima koji su jedini nadležni za mijenjanje Izbornog zakona. Kao pokazatelj zainteresovanosti političkih subjekata za poboljšanje Izbornog zakona i izbornog procesa može poslužiti primjer uvođenja elektronskog glasanja i upotrebe elektronske olovke čiju je prezentaciju CIK upriličio još u februaru ove godine. I na tome se stalo. Zašto? Puštamo mašti na volju.

Sad se pitate kakve veze ima gore napisano sa naslovom teksta. Ima, itekakve. Prema potvrđenim rezultatima lokalnih izbora i dodijeljenim mandatima za OV Gradačac, koje je objavio CIK, u narednom sazivu ovog organa sjedit će samo jedna žena što je 3,33% od 30 vijećnika. Samo jedna žena!!! Pitamo se da li to žene općine Gradačac nisu mogle izabrati bar pet-šest žena, onako po ženskoj liniji, pa da budemo na prosjeku BiH koji je oko 20%. Niz je dilema koje se otvaraju. Da li je do žena il’ je do muškaraca, da li je do podrške političkih subjekata svojim kandidatkinjama u preizbornom periodu i na predizbornim skupovima, il'je do podrške na dan izbora?

No, rezultati su takvi kakvi jesu i prema njima je konstituisano Općinsko vijeće, zato idemo malo analizirati njegov sastav.

Mandat je u Vijeću izborilo 9 vijećnika SDP-a, 7 SDA, po 3 A-SDA i RDS-a, po 2 SBB-a i SEP-a, po 1 SBiH, HDZ-a i DF-a, te jedan predstavnik nacionalnih manjina. Već smo napisali da je samo jedna vijećnica, pa onda ostane još, logično, 29 vijećnika. Podsjećamo, na početku mandata prošlog Vijeća bile su dvije vijećnice, ali je zbog prepuštanja mandata Vijeće završilo kao „muško“. Najmlađi član Vijeća je upravo vijećnica sa 24 godine, a najstariji vijećnik ima 58 godina. Prosječna starost , neki će reći mladost, vijećnika je 39,87 godina, i prema našoj slobodnoj procjeni ovo je najmlađi sastav Vijeća.

izbori-gradacacPrema obrazovnoj strukturi 14 je vijećnika sa VSS (46,67%), a 16 sa SSS (53,33%). Po političkim subjetima to izgleda ovako: SDP – 4 VSS, 5 SSS; SDA – 2 VSS, 5 SSS; A-SDA – 2 VSS, 1 SSS; RDS – 2 VSS, 1 SSS; SBB – 1 VSS, 1 SSS; SEP – 2 VSS; SBiH – 1 VSS; HDZ – 1 SSS; DF – 1 SSS i nacionalne manjine – 1 SSS.

U javnom sektoru je zaposleno 11 vijećnika, privatnom 15, od čega 5 privatnih poduzetnika, u nevladinom sektoru 1 vijećnik, a 3 su vijećnika nezaposlena.

Četiri vijećnika su osvojila treći mandat u Vijeću, osam ih je u drugom, a ostalih 18 u prvom mandatu ovog tijela.

Ovako, dakle, izgleda Općinsko vijeće Gradačac u narednom četverogodišnjem mandatu. Nek’ je s hajrom i sa srećom općinskim vijećnicima i građanima općine Gradačac.

RADIO GRADAČAC

Comments are closed.

YouTube