Najnovije vijesti

U petak potpisivanje ugovora za izgradnju vodovodnog sistema u dužini preko 52 km

03/07/2019 | objavio Radio Gradačac
U petak potpisivanje ugovora za izgradnju vodovodnog sistema u dužini preko 52 km
GRADAČAC

U okviru projekta “Vodosnabdijevanja Gradačca” u petak, 5. jula, u sali za sjednice Grada Gradačca biće upriličeno potpisivanje ugovora o nastavku realizacije ovog projekta. Ugovor se odnosi na proširenje vodovodnog sistema (područje Zelinje) i izgradnju vodovodnih objekata i distributivne mreže na području južnog dijela grada Gradačca. Vrijednost ugovora je 4,3 miliona eura, a završetak radova očekuje se krajem 2020.

Nakon potpisivanja Ugovora, biće organizovan obilazak realizovane dionice projekta južni vodovod, te obilježavanje završetka ovog dijela radova na lokaciji kod rešetke prelaza preko Male Tinje.

Ugovor (T2) sastoji se od dva LOT-a. Prvi LOT obuhvata izgradnju objekata vodosnabdijevanja, tj. izgradnju komandno-kontrolnog objekta sa opremanjem bunara na izvorištu vode “Domažić”, četiri pumpne stanice i tri rezervoara za vodu. U okviru drugog LOT-a biće izgrađen cjevovod pod pritiskom, potisno-distributivni cjevovod i distributivna mreža u ukupnoj dužini 52.927,54 m.

Dosadašnje aktivnosti u okviru projekta ” Vodosnabdijevanja Gradačca” u južnom sistemu vodosnabdijevanja, odnosile su se na izgradnju potisno-distributivnog cjevovoda na potezu od izvorišta KKO – Domažić do PS4 – raskrsnica Vučkovci–Srnice u dužini od 4 km. Vrijednost ovih radova iznosi oko 558.000 eura, a finansiraju se od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Također, rađeno je i na proširenju kanalizacionog sistema u sjevernom dijelu grada Gradačca koji obuhvata naselja i područja: Škorići, Sibovac, Bagdale, naselje između Škorića i Sibovca, centar grada, Vida 1, Vida 2, Ledenice Donje i Ledenice Gornje.

Radovi se trenutno izvode na izgradnji kanalizacionog sistema u Ledenicama Donjim i Ledenice Gornjim. Radi se o izgradnji 17,5 km (do sada urađeno oko 10 km) kanalizacione mreže u vrijednosti 3.123.528 KM podržane od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA (Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini).

Završeni su radovi na izgradnji kanalizacije u Škorićima u dužini 3,3 km, a radovi su finansirani od strane Češke razvojne agencije (ČRA), Grada Gradačca i drugih donatora.

Radio Gradačac / Grad Gradačac / Foto: arhiva

Comments are closed.

YouTube