Najnovije vijesti

U Srebreniku predstavljena monografija „Za vječno sjećanje“

24/02/2017 | objavio Radio Gradačac
U Srebreniku predstavljena monografija „Za vječno sjećanje“
KULTURA

U velikoj sali Doma kulture u Srebreniku, u prisustvu brojnih porodica šehida i poginulih boraca s područja srebreničke općine, održana je promocija monografije „Za vječno sjećanje“, autora Vahida Klopića iz Gradačca.

Monografija donosi priču o ljudima kojih više nema, odnosno o borcima i civilnim žrtvama rata koji su stradali u odbrani Gradačca u periodu od 1992. – 1995. godine. Borci i civilne žrtve rata iz ove monografije ne smiju biti predmet zloupotreba, niti način za bilo čiju promidžbu. Tih ljudi nema više od 20 godina. Zbog njih su zaplakali majke, očevi, sestre, braća, saborci, komšije“, istakao je Klopić.

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović naglasio je da se ovom publikacijom pokušava odužiti najvećim sinovima BiH koji su utkali svoje živote u temelje Gradačca, Srebrenika i BiH. Štampanjem monografije željeli smo na jednom mjestu objediti podatke o svima onima koji su za odbranu Gradačca i naše domovine dali ono najvrednije što su imali, istakao je Edis Dervišagić, Načelnik općine Gradačac.

Monografija donosi fotografije i priče o 841 poginulom borcu i 156 civilnih žrtava rata iz Gradačca i još devet općina s područja ove regije, koji su stradali u odbrani Gradačca u periodu od 1992. – 1995. godine.

Nakon promocije Načelnici Omerović i Dervišagić porodicama 101 šehida s područja Srebrenika, koliko ih je  u proteklom ratu stradalo na ratištu u Gradačcu, uručili su po primjerak monografije koja će ih trajno podsjećati na njihove najmilije.

Radio Gradačac/Radio Srebrenik

Comments are closed.

YouTube