Najnovije vijesti

U subotu četvrta Noć muzeja u Zavičajnoj muzejskoj zbirci Centra za kulturu

17/10/2019 | objavio Radio Gradačac
U subotu četvrta Noć muzeja u Zavičajnoj muzejskoj zbirci Centra za kulturu
GRADAČAC

Povodom obilježavanja 22. oktobra – Dana Grada Gradačca, u Muzejskoj zavičajnoj zbirci JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” u Gradačcu u subotu, 19. oktobra, biće upriličena 4. Noć muzeja u organizaciji ove ustanove.

Prostor zbirke biće otvoren za posjetioce od 18:00 do 21:00 h, a od 18:30 h predavanje na temu “Materijalna i nematerijalna spomenička kulturna baština” održat će mr.sc. Ljubica Gligorević, etnologinja – muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Vinkovci.

Posjetioci će moći pogledati stalnu postavku zbirke koja obuhvata artefakte iz kamenog, metalnog i rimskog doba, srednjeg vijeka i osmanskog perioda.

Prostor zbirke je obnovljen 2017. godine i u ovom periodu ona je u potpunosti opravdala svoju ulogu, upotpunila turističku i kulturnu ponudu našeg grada, ugostila značajan broj posjetilaca, organizovanih grupa i pojedinaca. Pozitivne reakcije publike predstavljaju poticaj da se u ovom smjeru nastavi, pa je već izvjesno da će Zavičajna muzejska zbirka u narednom periodu biti domaćin novih događanja.

Iz JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” pozivaju sve zainteresovane da u navedenom periodu posjete Muzejsku zavičajnu zbirku i prošire svoja saznanja o značaju materijalne i nematerijalne spomeničke kulturne baštine kako bi svi zajedno više cijenili i radili na zaštiti onoga čime Gradačac raspolaže u oblasti kulturno-historijskog naslijeđa.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube