Najnovije vijesti

U susret Božiću, danas u 17 sati misa božićnog bdjenja

24/12/2020 | objavio Radio Gradačac
U susret Božiću, danas u 17 sati misa božićnog bdjenja
Vjerske zajednice

Za sve kršćane koji Božić slave po Gregorijanskom kalandaru danas je Badnjak.

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne pripreme za Isusov dolazak na zemlju u dječjem obliku koje je počelo još prije četiri sedmice, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači.

Kulminacija pripreme za blagdan Božića bit će mise ponoćke koje se služe u svim crkvama. Nažalost, zbog pandemije COVID-19 neće biti mise ponoćke u Gradačcu.

Marko Hrskanović, župnik Župe u Gradačcu ističe da će se na Badnji dan, danas u crkvi sv. Marka Evanđeliste služiti misa božićnog bdjenja u 17 sati.

– Prema rasporedu liturgijskih slavlja u povodu božićnih blagdana u katoličkoj crkvi u Gradačcu, sve mise će biti u župnoj crkvi. Od vjernika se očekuje maksimalno poštivanje mjera zaštite od virusa zaraze. Na Badnjak je misa božićnog bdjenja  u 17 sati. Mise ponoćke neće biti zbog pandemije. U petak 25. decembra je Božić – rođenje Isusovo i mise su u 11 i 17 sati. Drugog dana Božića misa će biti u 11 sati, kao i u nedjelju 27.12.2020. godine, pojašnjava velečasni Marko Hrskanović.

Zbog novonastalih okolnosti i epidemioloških mjera blagoslov kuća će se obaviti bez prisutva svećenika.

Naime, ove godine zbog pandemije bit će malo drugačiji blagoslov kuća (obitelji). Bez prisutnosti svećenika. Blagoslov će predvoditi domaćin ili netko iz obitelji za svoju obitelj. Sve će vam biti jasnije ako dođete i uzmete vaš paket sa rečenim sadržajem, rekao je Marko Hrskanović, župnik Župe u Gradačcu.

Kako saznajemo, u župnoj crkvi u Gradačcu župljani mogu podići kalendare za Novu 2021. godinu.

Radio Gradačac / BHRT

Comments are closed.

YouTube