Najnovije vijesti

U TK testirano 14 osoba i svi nalazi na koronavirus su negativni

13/03/2020 | objavio Radio Gradačac
U TK testirano 14 osoba i svi nalazi na koronavirus su negativni
Tuzlanski kanton

U Tuzlanskom kantonu nema oboljelih od koronavirusa ali je neophodno da se pridržavamo preporuka koje je izdao Krizni štab. Ovo je poručeno sa današnje press-konferencije na kojoj su se u ime Kriznog štaba obratile Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dijana Čolić i Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić.

Ministrica je podsjetila na zakonske odredbe koje kažu da svaka osoba koja svjesno ili namjerno izazove širenje zaraze može biti kažnjena kanom zatvora od godinu dana, a ukoliko to uradi iz nehata kaznom zatvora od šest mjesci ili novačanom kaznom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK u našem kantonu trenutno je u kućnoj izolaciji 490 osoba. Testirano je 14 osoba i do sada nije bilo pozitivnih rezultata.

Iz Kriznog štaba Grada Gradačca potvrđeno je da je do 12.03.2020. godine 10 osoba je stavljeno pod  zdravstveni nadzor, a za koje su izdata rješenja od strane nadležnog sanitarnog inspektora. U posljednja 24 sata novih je 10 osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor a došle su iz Italije i Njemačke. Svi se osjećaju stabilno, potvrdila je za Radio Gradačac dr. Fatima Ibranović Hadžimehić, šef Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradačac.

U Republici Srpskoj potvrđena su još dva slučaja zaraze koronavirusom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, javlja RTRS. Sa ova dva slučaja u Bosni i Hercegovini korona virusom je ukupno zaraženo 13 osoba.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube