Najnovije vijesti

U Tuzli i Gradačcu od 3. do 10. jula “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”

29/06/2023 | objavio Radio Gradačac
U Tuzli i Gradačcu od 3. do 10. jula “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”
GRADAČAC

Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar TK drugu godinu za redom obilježava višednevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”, koji će u periodu od 3. do 10. jula 2023. godine objediniti više događaja.

Dio programa koji se održavaju u Tuzli i Gradačcu su tri promocije knjiga, postavka izložbe dokumenata i mirna šetnja, koji su kroz različite aspekte, tematski vezani za genocid u Srebrenici i imaju misiju dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Program otvara promocija knjige „Spavaj obuven sine“ autora Mirze Bašića. Knjiga je autobiografska priča autora koji je kao 15- godišnjak preživio genocid u Srebrenici i dobila je nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022. godinu. Promocija će biti održana u Plavoj Sali BKC-a 3. jula u 19 sati, a promotori su prof.dr. Mirsad Kunić i Fajko Kadrić, književnik.

Drugi događaj je promocija knjige „Ubijeni i protjerani“ autora Seada Selimovića, koja će biti realizovana u saradnji sa Centrom za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Arhivom Tuzlanskog kantona. Knjiga tematizira sudbinu Bosanskog podrinja od početka 1990-ih godina, prati promjene u etničkoj strukturi stanovništva nastale kao rezultat agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i pokazuje šta se sve dešavalo na tom prostoru nakon završetka rata do 2013. godine. Promocija je zakazana za 5. juli u 19.00 sati u Plavoj Sali BKC-a, a promotori su prof. dr. Izet  Šabotić, prof. dr.  Senaid  Hadžić, mr. Jasmin Jajčević, a moderator je mr.sc. Omer Zulić.

Izložba dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“ koju su priredili Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC), koja je prošle godine predstavljena publici u Tuzli, ove godine će biti postavljena u Gradačcu. Izložbu čine inovativni, kreativni i obrazovni multimedijalni materijali, čijom se prezentacijom javnosti čine dostupnom činjenice o istragama i presudama o genocidu u Srebrenici. Izložba će biti otvorena 5. jula 2023. u 19.00 sati u prostorijama BZK Preporod Gradačac, a suorganizatori su Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac i BZK “Preporod” Gradačac.

Posljednja od tri promocije u okviru osmednevnog programa je promocija knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”. Knjiga je koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića, u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. Knjiga predstavlja objedinjena višegodišnja naučna istraživanja autora, sistematizirana u šest poglavlja i napisana na osnovi primarne arhivske građe, a dio dokumenata se nalazi i u prilozima knjige. Pored izdavača suorganizatori promocije, koja će biti održana u Plavoj Sali BKC-a 8. jula.2023. godine. u 19 sati su i Univerzitet u Tuzli, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Medžlis islamske zajednice Tuzla.

Manifestacija će biti završena „Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu“, koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a koju organizuje neformalna grupa građana, okupljena oko ideje da se u Tuzli i na ovaj način obilježi godišnjica genocida u Srebrenici, oda počast žrtvama genocida i pruži podrška onima koji su genocid preživjeli. U Mirnoj šetnji otvorenoj za sve građane, učesnici će prepješačiti 8372 metra, simobolično jedan metar za svaku žrtvu genocida. Okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine u 18 sati ispred BKC-a u Tuzli, odakle će šetnja organizovano i krenuti, a završiti na Trgu žrtava Srebrenice.

Radio Gradačac / JU BKC TK

Comments are closed.

YouTube